Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2010 | Boek

Pijn zonder strijd

Over stoppen met vechten en zin in je leven krijgen

Auteur: Jaap Spaans

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Zelfhulpboek, gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT) Chronische pijn kan je leven tot een lijdensweg maken. Je ervaart niet alleen de pijn, je lijdt eronder. Dit boek gaat over stoppen met lijden aan pijn door er niet tegen te vechten. Vechten tegen onvermijdelijke zaken zoals pijn gaat ten koste van een waardevol leven. Maar wat moet je dan wel doen? - Herkennen dat je vecht en er dan mee stoppen - Bereid zijn pijn te beleven zoals deze zich aan je voordoet - Aandachtig zijn voor je eigen ervaringen inclusief de pijn - Herkennen dat gedachten over pijn niet meer zijn dan gedachten - Acties ondernemen met oog voor wat je belangrijk vindt in het leven Met deze benadering ervaar je weer ruimte voor nieuwe mogelijkheden naast de pijn. Je krijgt weer zin in je leven. Met veel bruikbare oefeningen en tips.

Inhoudsopgave

Voorwerk

Inleiding

Inleiding
Abstract
Veel Nederlanders lijden aan langdurige pijn. Voorzichtige schattingen spreken van ten minste tien procent van de bevolking. Het zijn niet alleen ouderen die dagelijks pijn hebben. Chronische pijn komt voor bij mensen van alle leeftijden, ook bij jongeren. Je kunt van chronische pijn spreken als je langer dan een half jaar vrijwel dagelijks pijn ervaart. Chronische pijn in het houdings- en bewegingsapparaat zoals rugpijn komt het meest voor in Nederland. Hoofdpijn, waaronder migraine, komt op de tweede plaats. Andere veelvoorkomende langdurige aandoeningen die met pijn gepaard gaan zijn nek-schouderproblemen, fibromyalgie, whiplash, rsi, prikkelbaredarmsyndroom, bekkeninstabiliteit, posttraumatische dystrofie, reuma, aangezichtspijn, postoperatieve pijn, neuropathische pijn en andere chronische aandoeningen.
Jaap Spaans

Merk dat de oplossing de kwaal is

Voorwerk
1. De deur openzetten
Pijn als een persoonlijke ervaring zien
Abstract
Waar zit de pijnknop? Deze vraag houdt menig pijnpatiënt bezig. Maar pijn kun je niet zo maar naar believen aan- of uitzetten. Pijn hoort bij je leven zoals de wolken bij de lucht en de golven bij de zee. Alhoewel je brein roept: ‘Nee, ik wil dit niet’, hoort pijn wel bij het leven. Pijn is namelijk een noodzakelijk teken dat er iets aan de hand is in je lichaam. Het vraagt je te stoppen met wat je doet, na te gaan wat er aan de hand is, en actie te ondernemen om lichamelijke schade te beperken.
Jaap Spaans
2. Denk niet aan witte beren
Het gevolg van gedachteonderdrukking
Abstract
Pijn uitbannen is een vanzelfsprekende behoefte. Je puzzelt je suf hoe je pijn de deur uit kunt werken. Maar wat blijkt? Hoe meer je pijn probeert te verdrijven hoe vaker je eraan moet denken. Beroemd in dit verband is het psychologische experiment van gedachteonderdrukking, waarin proefpersonen werd gevraagd niet aan witte beren te denken. Wat bleek? De proefpersonen hielden dat even vol maar daarna kwamen gedachten aan witte beren extra hard in hun gedachtewereld terug. Probeer het zelf maar eens met een ander idee: stel jezelf een knalgele jeep voor. Probeer daar vijf minuten niet aan te denken. Je zult waarschijnlijk merken dat je er toch vaak, hoe vluchtig ook, aan hebt gedacht. Sterker nog, hoe meer je er niet aan probeert te denken des te vaker vliegt de gedachte aan die knalgele jeep door je hoofd. Juist wat je diep van binnen niet wilt ervaren, krijg je dubbel en dwars terug! Er zijn intussen voldoende bewijzen dat het bij chronische pijn ook zo werkt.
Jaap Spaans
3. De neerwaartse spiraal
Hoe pijn ervaren pijn lijden wordt
Abstract
Bij acute pijn stellen we alles in het werk om zo snel mogelijk van de pijnprikkel af te komen. Verbrand je je hand onder de hete kraan? In een reflex trek je zo snel mogelijk je hand terug. Bij chronische pijn is het vaak niet duidelijk wat de pijnprikkel is of er valt niet veel aan te veranderen. Maar die terugtrekreflex is er wel. Je brein blijft zeggen dat die pijn weg moet en wel meteen. Dus ga je als je gelooft wat je brein je ingeeft je eigen pijnbeleving ontwijken. Zo kom je in een neerwaartse spiraal die uiteindelijk ertoe leidt dat je het spoor in je leven bijster raakt (zie figuur 3.1).
Jaap Spaans
4. Kijk uit voor sabeltandtijgers
De evolutionair bepaalde overlevingsreactie
Abstract
Waarom blijven we ronddraaien in dezelfde neerwaartse spiraal van vechten tegen pijn? We weten toch dat het niet werkt? De neiging om chronische pijn te onderdrukken, vermijden en controleren komt uit een heel diep gelegen gedeelte van je hersenen. Dat is het hersengebied dat heel sterk gericht is op overleven. Tijdens honderdduizend jaar evolutie heeft de mens allerlei extreme levensbedreigende situaties doorstaan zoals natuurrampen en de confrontatie met sabeltandtijgers, beren of de wolharige mammoet. We hebben geleerd niet het onderspit te delven als we met de dood werden bedreigd. Onze geest leerde zich instellen op overleven! Niet gedood worden! Door gevaren haarfijn in de smiezen te houden en dan te vluchten, vechten of juist even muisstil achter een bosje te blijven zitten, wist het menselijk ras uiteindelijk te overleven en zich te ontwikkelen tot wat het nu is. Dit mechanisme is verankerd in de diepere delen van onze hersenen en wordt nog steeds vrijwel automatisch ingeschakeld bij mogelijk gevaar, ook bij pijn. Onze geest beschouwt pijn als een direct gevaar. Als je in je overlevingsstand (vechtstand) staat, kun je pijn zelfs geheel uit je bewustzijn bannen. Denk maar eens aan soldaten die op het slagveld gewoon doorvechten ondanks een ernstige verwonding. Zolang ze vechten, voelen ze niets. Een ander voorbeeld is de sporter die met een blessure doorspeelt en pas na het fluitsignaal de pijn voelt. We kunnen pijn tijdelijk uitschakelen in geval van nood of als we iets ontzettend graag willen bereiken. Daarna komt hij direct of indirect weer terug. Het vechten, vluchten of verstijven bij gevaar is onderdeel van ons stresssysteem. Overleven betekent dat je stresssysteem wordt aangezet. Stress maakt ons alert en helpt ons om gevaar te onderkennen en dan de juiste reactie te vertonen. Ook nu in onze huidige maatschappij het gevaar van sabeltandtijgers en mammoeten allang geweken is, reageren we toch eerst met stress. We gaan vechten, vluchten of verstijven bij onverwachte problemen met een collega, of onze partner, of wanneer we te laat zijn voor de bus. Na honderdduizend jaar evolutie zegt je geest nu niet ineens: ‘O, wacht eens even. Ik leef niet meer in een grot met wilde dieren om me heen. Ik zit hier lekker veilig in een centraal verwarmd huis. Ik hoef dat signaal van “kijk uit anders wordt je verslonden” niet meer te geven’. Zo werken de hersenen niet. Als je pijn ervaart, geven je hersenen nog steeds het diepgewortelde signaal ‘ren weg anders pakt de pijn je’ of ‘vecht anders ben je er geweest’. Ook bij langdurige pijn volgen we automatisch deze weg. We schakelen de pijn automatisch uit zodra we denken in gevaar te zijn. Als we wel bij de pijn stilstaan, komt automatisch de boodschap ‘kijk uit gevaar!’ en voor we het weten onderdrukken we de pijn, we gaan vechten of vluchten of we verstijven. Chronische pijn benaderen we als een sabeltandtijger: zorgen dat je er zo snel mogelijk vandoor gaat anders ben je je leven niet zeker.
Jaap Spaans
5. Therapie doorlichten
Inventariseren wat niet helpt
Abstract
Veel pijnpatiënten doorlopen allerlei behandeling om de pijn zo snel mogelijk de wereld uit te helpen. Hoeveel energie heb jij al niet besteed aan de achteraf gezien niet zo succesvolle poging de pijn onder controle te krijgen? Te veel? Het is net als in het zwembad een bal onder water verborgen willen houden. Hoe langer je dat doet en hoe dieper je de bal wegdrukt hoe meer moeite het je kost. Stoppen met de bal onder water te drukken kan een hele opluchting zijn.
Jaap Spaans

Ervaar pijn zoals die is

Voorwerk
6. Drijven op drijfzand
Wat is aanvaarden?
Abstract
Pijn onderdrukken en vermijden is een natuurlijke reactie, maar neemt veel van je kostbare energie weg. Je krijgt langdurige stress, je voelt je uitgeput en je raakt de koers van je leven kwijt. Problemen nemen de overhand. Je kunt het vergelijken met uit alle macht uit drijfzand proberen los te komen. Wat gebeurt er als je driftig met je armen om je heen zwaait en met je benen trappelt? Je zakt steeds dieper weg. Het zand slurpt je op. Op drijfzand kun je je beter laten drijven en je armen en benen zo ver mogelijk uitspreiden.
Jaap Spaans
7. Stoppen met touwtrekken
Stoppen met vechten, vluchten en verstijven
Abstract
Veel mensen krijgen na een lang en frustrerend behandeltraject te horen: ‘U zult er mee moeten leren leven’. Vaak wordt daar dan niet bij uitgelegd hoe. Het klinkt als het eind van het verhaal: ‘Wij geven het op, bekijkt u het verder maar’. Maar de boodschap ‘u zult er mee moeten leren leven’ zou eigenlijk het begin van het verhaal moeten zijn. Het is een vaardigheid en een houding die heel veel om het lijf heeft en heel veel mogelijkheden biedt! De eerste stappen bestaan uit onderkennen dat je vecht en het besef dat je daarmee kunt stoppen.
Jaap Spaans
8. Zet de radio niet zachter
Bereidheid vergroten om pijn te ervaren
Abstract
Bereid zijn om pijn te ervaren is een keus. Je kunt het niet een beetje doen of een beetje proberen. Je doet het of je doet het niet. Het is te vergelijken met ‘proberen je huid aan te raken’. Doe het maar eens. Raak je huid niet echt aan, maar probeer het een beetje aan te raken. Dat gaat niet! Je kunt je huid aanraken of niet aanraken maar je kunt niet proberen hem een beetje aan te raken. Het is dus een keus, net als bij pijn. Je bent bereid om pijn te ervaren of niet. Je geest reageert vast met ‘ja, maar ’. Het is alsof je een contract tekent en je geest vraagt waar de ontsnappingsclausule is. Je bent dan eigenlijk niet helemaal bereid om pijn te ervaren. Maar bereidheid kent maar twee opties: ja of nee en geen ‘misschien’. Het is niet een kwestie van ‘dat zien we morgen of volgende week wel weer’. Bereidheid gaat over nu.
Jaap Spaans
9. Henk van der Leed op je feest
Met pijn omgaan als met een ongenode gast
Abstract
Het volgende verhaal brengt tot uitdrukking hoe pijn je leven gaat beheersen als je hem ‘de deur uit wilt zetten’. Het verhaal maakt een vergelijking tussen chronische pijn en een ongenode gast die je feestje bederft.
Jaap Spaans
10. Een zee van ruimte
Ruimte maken rond de pijn
Abstract
Langdurige pijn geeft veel mensen het gevoel opgesloten te zitten. Pijn beperkt hen, zet hen onder druk. Pijn is verbonden met ‘jezelf niet meer zijn’ en ‘geen ruimte meer ervaren’.
Jaap Spaans

Ontdek je levenswaarden

Voorwerk
11. Zin in je leven krijgen
Het belang van levenswaarden
Abstract
De innerlijke oorlog met pijn doet veel mensen vergeten waarom ze ooit de worsteling begonnen. Waar draait het in je leven om? Wat zijn je levenswaarden? Gaat het om liefde, respect, oprechtheid, zelfontplooiing of innig samenzijn? Menigeen met chronische pijn stelt zichzelf vroeg of laat de vraag: ‘Wat is de zin van dit bestaan?’
Jaap Spaans
12. Bakens opzoeken
Bepalen van levenswaarden
Abstract
Levenswaarden kun je vergelijken met lichtbakens in zee waardoor de kapitein zijn schip bij onstuimig weer in de gewenste richting kan sturen. Verlies je je levenswaarde uit het oog, dan kun je zomaar totaal opgaan in het gevecht met pijn en speelbal van de golven worden en doelloos heen en weer worden geslingerd. Je verliest het zicht op de lichtbakens en voor je het weet slaat je schip op de rotsen.
Jaap Spaans
13. Je uitvaartdienst bijwonen
Verder onderzoek naar levenswaarden
Abstract
Verzet tegen pijn heeft misschien wel een groot gedeelte van je leven verbruikt. Voor stilstaan bij levenswaarden was geen ruimte. Dat deed je misschien hooguit als een dierbare overleed. Dan was het alsof je de vraag werd voorgehouden: Waar draait het in jouw leven eigenlijk om? Chronische pijn confronteert je ook met deze vraag. Je brein drukt die vraag liever naar de achtergrond onder het mom van ‘eerst moet die pijn weg, dan kijken we wel verder’. Je brein wil nu eenmaal eerst controle krijgen en zo blijf je in het gevecht hangen en raakt je leven in het slop.
Jaap Spaans
14. Koers kiezen
Rangschikken van levenswaarden
Abstract
Als je meerdere levenswaarden hebt gevonden, kan het nog steeds lastig zijn om met chronische pijn om te gaan. Welke levensrichting moet je voorop zetten? Als een schip heen en weer wordt gegooid door de golven kan het steeds van richting veranderen. Als er meerdere lichtbakens zijn, moet de kapitein zijn ogen blijven richten op het baken van zijn keuze en niet steeds als hij een lichtje ziet dat volgen.
Jaap Spaans

Wees aandachtig

Voorwerk
15. De snelweg verlaten
Mindfulness
Abstract
Chronische pijn verdwijnt niet door er hard tegen te vechten. Als je je te veel verzet tegen de pijn, is je aandacht bij ‘geen pijn hebben’ en dus ver weg van het ‘hier en nu’. Je geest jaagt het beeld na van een pijnvrije situatie zonder stil te staan bij je huidige situatie. Het is alsof je met een noodgang over de snelweg raast op weg naar die mogelijk pijnvrije plaats ergens in de toekomst. Hoe eerder je er bent des te beter het is. Maar wat doet al die haast en die stress met je pijn? Het maakt van pijn ervaren, pijn lijden.
Jaap Spaans
16. Meekijken vanachter je ogen
Het observerende deel van jezelf
Abstract
Bea leerde haar eigen gedachten te bekijken. Dit observerende vermogen hebben we allemaal. Neem maar eens een willekeurig voorwerp voor je zoals een pen. Ga even rustig zitten en neem die pen aandachtig waar. Wat merk je dan? Je ziet de kleur, het oppervlak, het materiaal, de vorm en de lengte. Misschien heb je er gedachten over: ‘wat een mooie pen’ of ‘hé, deze lijkt erg op de pen die ik vroeger had’. Maar er gebeurt tegelijkertijd nog iets. Het gaat zo vanzelf dat je het nauwelijks merkt. Je neemt tegelijkertijd ook waar dat je de pen waarneemt. Zonder te oordelen ben je er getuige van dat je een pen observeert en dat je daar gedachten over hebt. Je kijkt bij wijze van spreken over je eigen schouder mee. In de psychologie noemt men dit ‘het observerende zelf’.
Jaap Spaans
17. Zijn waar je nu bent
Hier en nu ervaren
Abstract
Ben je op de koffie bij een vriend en vecht je ondertussen met de pijn? Dan is je geest waarschijnlijk gericht op het voorkomen van allerlei situaties die pijn met zich mee kunnen brengen. Je proeft nauwelijks hoe lekker de koffie is. Je geest maakt een plan hoe je straks op tijd in de winkel kunt zijn zodat je geen pijn krijgt door lang bij de kassa in de rij te staan. ‘Smaakt de koffie?’ vraagt de vriend. Maar jij bent met je gedachten in de supermarkt. Als je later in de supermarkt bent, produceert je geest de gedachte dat je daarna ook nog naar de sportschool moet anders verslappen je spieren en krijg je later nog meer pijn. Ben je daarna in de sportschool dan krijg je het idee ‘ik moet straks snel naar huis om te rusten anders word ik te moe’. Lig je vervolgens thuis op de bank te rusten dan komen de gedachten aan al die dingen die je eigenlijk nog zou moeten doen, maar waar je nu niet aan toekomt vanwege de pijn. Lig je dan uiteindelijk ’s avonds moe in bed dan komt je geest weer met de gedachte wat er morgenochtend als eerste gedaan moet worden en hoe je dat kunt aanpakken zonder al te veel pijn te ervaren. Zo ben je met je aandacht nooit waar je op dat moment bent maar altijd ergens anders. Je kijkt steeds vooruit. ‘Hier en nu’ gaat niet om fantaseren over prettige zinvolle ervaringen in de toekomst, maar om wat je hier nu echt meemaakt.
Jaap Spaans
18. Luisteren naar het lichaamsorkest
Stilstaan bij lichamelijke sensaties, de bodyscan
Abstract
Als pijn je vijand is, wordt je lichaam je vijand en worden gevoelens je vijand en worden herinneringen je vijand. Voor je het beseft, ben je zelf je vijand. Pijn accepteren betekent vriendelijk en aandachtig zijn voor je lichaam. Veel mensen met chronische pijn ervaren hun lichaam helemaal niet als aangenaam. Het voelt voor hen als de bron van alle ellende.
Jaap Spaans
19. Emoties welkom heten
Emoties (h)erkennen
Abstract
Emoties komen vaak op een lichamelijke manier tot uitdrukking. Je verbleekt bijvoorbeeld van schrik of loopt rood aan van woede. Emoties zijn verbonden met tal van lichamelijke processen zoals spiertrillingen, hartslag, doorbloeding van de huid, bloeddruk, darmwerking, enzovoort. In de volksmond bestaan daarom talloze uitdrukkingen voor de fysieke uiting van emoties zoals ‘mijn hart staat stil’, ‘ik kan mijn ogen niet droog houden’, ‘ik heb een brok in de keel’, ‘dit is adembenemend’, ‘zij spuwt haar gal’.
Jaap Spaans

Koppel gedachten los (defusie)

Voorwerk
20. Door de lens van je gedachten kijken
Over loskoppelen van gedachten: defusie
Abstract
Door een zonnebril met gele glazen ziet de wereld er geel uit. Als je niet zou beseffen dat je die bril op hebt, is het net of de wereld geel is. Maar je kunt die bril ook afzetten, naar de gele glazen kijken en je realiseren dat het de glazen zijn die de wereld geel kleuren.
Jaap Spaans
21. Gedachten erkennen als gedachten
Loskoppelen van pijngedachten door ze te benoemen
Abstract
Pijn is een lichamelijke ervaring. Woorden hebben de kracht iets met onze lichamelijke ervaring te doen. Stel je bijvoorbeeld eens voor, terwijl je dit leest, dat je in de keuken van je huis staat. Stel je voor dat je een perzik in je hand houdt. Je voelt de zachte schil. Je houdt hem bij je neus en ruikt de zoete geur. Stel je nu voor dat je er een plakje afsnijdt en in je mond stopt.
Jaap Spaans
22. Schitterende verhalen doorzien
Herkennen van verklarende verhalen in je geest
Abstract
Mensen zijn verhalenmakers. Onze geest fabriceert graag een verhaal over ons leven en zoekt daarbij naar verbanden en betekenissen. Ons brein wil graag dat alles in ons leven verklaarbaar is, ook de pijn. We vertellen elkaar dan ook graag verhalen over ons leven en we luisteren graag naar andermans verhalen. Door de eeuwen heen kwamen overal ter wereld steeds weer mensen samen om elkaar verhalen te vertellen om zodoende de wereld om hen heen te bevatten. In onze geest is er inmiddels een speciale ‘verhalenafdeling’. Verhalen over hoe je leven in elkaar steekt en over hoe de wereld in elkaar steekt.
Jaap Spaans
23. De gedachtewaarnemer zijn
Je gedachten herkennen
Abstract
Bij fysieke pijn produceert je geest pijngedachten zoals ‘ik moet er niet aan toegeven’. Deze gedachten brengen het verzet tegen pijn tot uitdrukking. Pijngedachten kunnen op zich niet veel kwaad, zolang je maar beseft dat het gedachten zijn. Als we dat niet beseffen, zetten we de pijngedachten automatisch om in niet accepterend gedrag zoals vermijden van situaties die met pijn te maken hebben.
Jaap Spaans
24. Je geest bedanken
Innerlijk markeren van pijngedachten
Abstract
De meeste pijngedachten kun je beter wat luchtig opvatten en ze dan loslaten. Schijnbaar zwaarwichtige gedachten zoals ‘door de pijn ben ik een mislukte ouder’ zou je met een glimlach tegemoet kunnen leren treden want een gedachte is maar een gedachte. Bij sommige gedachten lukt dat gemakkelijker dan bij andere. Neem bijvoorbeeld de gedachte ‘ik ben een banaan’. Als je hieraan denkt, merk je misschien dat deze gedachte je weinig doet. Je moet er misschien om lachen. Waarom? Omdat je de onzin van deze gedachte inziet. Maar als je chronische pijn hebt en je denkt ‘ik ben een mislukkeling’, dan hecht je daaraan ineens wel belang! Waarom? Omdat je in de loop van de tijd steeds vaker aan deze gedachte bent gaan vasthouden en je hem steeds serieuzer bent gaan nemen. Terwijl deze gedachte ook maar een gedachte is net als ‘ik ben een banaan’.
Jaap Spaans
25. Zeg het nog eens
Gedachten relativeren door ze te herhalen
Abstract
Gedachten hebben meestal een beperkte visie op de werkelijkheid. Daarom kun je beter goed blijven waarnemen dan blindvaren op je gedachten. Gedachten kun je vergelijken met de stem van een navigatiesysteem in je auto. Die stem vertelt je constant wat je moet doen: ‘bij de volgende kruising links’, ‘bij de volgende straat rechts’, enzovoort. Een navigatiesysteem maakt autorijden veel makkelijker. Maar het is wel belangrijk dat je je realiseert dat een navigatiesysteem niet de werkelijkheid compleet weergeeft. Een navigatiesysteem kan je totaal de verkeerde kant op wijzen, bij wegomleggingen, nieuwe wegen, openstaande bruggen, spoorwegovergangen en andere onverwachte verkeerssituaties. Er is een geval bekend van iemand die zijn navigatiesysteem niet had geüpdatet en in het water reed toen hij niet zag dat er een brug was verwijderd. Sommige mensen hebben een navigatiesysteem met de stem van hun favoriete artiest. Er is een geval bekend dat iemand zo opging in deze stem dat hij niet op de weg lette en een ongeluk veroorzaakte. Het is dus heel belangrijk je ogen goed te blijven gebruiken als je auto rijdt. Een navigatiesysteem is maar een navigatiesysteem. De stem van het navigatiesysteem is alleen maar een elektronische stem, meer niet. Zo is het ook met gedachten over pijn. Zij kunnen je helpen, maar ook van de wal in de sloot helpen. Blijf daarom vooral zelf goed waarnemen en zie gedachten vooral als gedachten en niet als de werkelijkheid.
Jaap Spaans
26. Niet met je neus er te dicht bovenop
Met de juiste innerlijke afstand pijn waarnemen
Abstract
Wat zie je als je in de bioscoop een paar meter van het doek op plaatsje nekkramp zit? Je beleeft de fi lm heel anders dan vanaf de middelste rij. Of nog sterker, stel je ziet de fi lm van een halve meter afstand. Wat neem je dan nog waar? Alleen bewegende kleuren. Het juiste perspectief ontstaat door de juiste afstand. Zo is het in de bioscoop, in het museum, in de natuur, maar ook bij het waarnemen van je pijn.
Jaap Spaans
27. Doe die gedachte in je zak
Afstand ervaren tot storende gedachten
Abstract
Pijngedachten kunnen op den duur kleverig worden. Je kunt je er nauwelijks nog van losmaken. Ze zijn net als zoete plakkerige stroop. Het maakt niet uit wat je probeert, je geest blijft zo denken. Je kunt de gedachten wel proberen van je af te schudden, zoals vliegen op een warme zomerdag, maar waarschijnlijk komen ze steeds terug. Het afschudden van de gedachten lijkt de plakkerigheid eerder te versterken. Maar door je gedachten te observeren, zonder er helemaal in te geloven, kunnen jij en je gedachten ook vreedzaam samenleven. Hoe zeker je geest ook is van een gedachte het blijft maar een gedachte. Het is niet de realiteit, niet je vriend en ook niet je vijand. Het is alleen een gedachte. Je kunt ernaar handelen, of niet. Die keus is aan jou zelf. Ben je in voor een grappige, verhelderende ervaring?
Jaap Spaans
28. Pijngedachten voorbij zien trekken
Loslaten en aanschouwen van pijngedachten
Abstract
Gedachten en beelden hebben één belangrijke eigenschap gemeen. Ze zijn niet constant aanwezig in je geest. Denk maar eens aan iets eenvoudigs als een stoel. Zie die stoel voor je. Hoe lang kun je dat beeld vasthouden? Tien seconden, twintig seconden? Het ebt weg om vervolgens misschien weer te verschijnen. Gedachten en beelden zijn als wolken in de lucht die aan ons voorbijtrekken. Ze zijn niet als granieten rotsblokken die voor eeuwig op dezelfde plaats blijven liggen. Gedachten, beelden en herinneringen hebben net als emoties de eigenschap in ons bewustzijn te verschijnen en weer te verdwijnen. Neem je de tijd dan kun je dat hele proces, net als bij de wolken in de lucht die komen en gaan, nauwkeurig waarnemen. Als we onze gedachten niet observeren, ons er niet bewust van zijn, hebben we geen afstand meer tot onze geest en vallen ermee samen. Denken ‘ik moet niets van de pijn laten merken’ beschouw je dan als een onontkoombare werkelijkheid. Je kijkt niet meer naar de wolken; je staat er met je hoofd middenin. Je ziet niets meer. Dat de weerman zegt dat er opklaringen komen, hoor je niet eens want die wolk rond je hoofd zorgt ervoor dat je niets anders meer waarneemt. Bij fusie, het versmelten van gedachten en werkelijkheid, houden we zo vast aan onze gedachten en beelden dat we denken dat het de enige werkelijkheid is. We worden boos, verdrietig, angstig, ontmoedigd en gestrest en zien niet in dat het onze eigen gedachten zijn die dit veroorzaken.
Jaap Spaans
29. Op de tribune plaatsnemen
Je bewust zijn van elkaar bestrijdende gedachten
Abstract
Wanneer je de gedachte ‘pijn is mijn verdiende loon’ bekijkt, besef je wellicht direct de absurde kanten. Met een beetje nuchter verstand zie je dat het een overdreven stelling is. Dus komt je geest met een tegenovergestelde gedachte zoals ‘je mag best een beetje milder voor jezelf zijn’.
Jaap Spaans
30. Winkelen in je geest
Bruikbare gedachten herkennen
Abstract
Pijngedachten zijn er in allerlei geuren, kleuren en formaten: gedachten die eindeloos pijn analyseren, gedachten die zeggen dat je de pijn links moet laten liggen, gedachten die zeggen dat pijn een verschrikkelijke ramp is en ga zo maar door. Sommige pijngedachten staan prominent vooraan in de etalage van je geest en andere staan op een plekje achterin. Met veel van die gedachten hoeven we verder niets. Ze gaan en ze komen en het is voldoende te constateren ‘daar is er weer zo een’. De vraag waar het steeds om draait is: Helpt een gedachte mij te leven in de richting van mijn levenswaarden? Of stuurt deze gedachte mij een doodlopend straatje in (zoals de gedachte ‘het is toch hopeloos’)? Je kunt het vergelijken met winkelen in de supermarkt. Als je wilt thuiskomen met een product dat echt een zinvolle bijdrage is aan je huishouden moet je goed in gedachten houden: niet alles wat ze daar aanbieden heb ik nodig! Soms lijkt het ter plekke ineens of je chocopasta hard nodig hebt, terwijl thuis nog nooit is gebleken dat chocopasta een bijdrage levert aan een gezond en prettig leven. Maar nu deze chocopasta prominent in de winkel staat opgesteld met reuze reclameborden over hoe gezond, goedkoop en gemakkelijk smeerbaar hij is, lijkt het ineens of je hem niet mag missen. Als je alles gelooft wat de reclames suggereren en wat de winkelier je zegt, kom je boodschappenwagentjes te kort.
Jaap Spaans

Onderneem actie vanuit je hart

Voorwerk
31. Natte voeten krijgen
Wat is toegewijde actie?
Abstract
In de vorige hoofdstukken kwam de volgende boodschap naar voren:Je kunt met chronische pijn een prachtig leven hebben als
  • je bereid bent pijn te ervaren zoals deze op dat moment is;
  • je je bewust bent van je levenswaarden;
  • je aandachtig waarneemt zonder te oordelen: je observerend vermogen inschakelt;
  • je gedachten, beelden en herinneringen die met pijn verband houden, neemt voor wat ze zijn: alleen gedachten en beelden.
Jaap Spaans
32. Ontdek de ‘maren’
Omgaan met bezwaren van de geest
Abstract
Leren vervulling in je leven te vinden terwijl je vaak pijn hebt, is een uitdaging. Deze fundamentele verandering zet zaken in gang die gepaard kunnen gaan met bedoelde en onbedoelde ongemakken. Het is geen gespreid bedje. Ga je, geïnspireerd door je levenswaarden, bijvoorbeeld vaker boodschappen doen, meer vrienden bezoeken, weer een hobby oppakken, dan kun je ook tijdelijk angstiger worden. Je pakt immers dingen aan die je niet meer gewend was. Als je bewust van je levenswaarden op verjaardagen duidelijker je mening laat horen, kun je ook wel eens een confl ict met die dominante broer of zus krijgen, terwijl je dat vroeger nooit had. Dat hoort allemaal bij verandering. Naar je waarden leven gaat nu eenmaal ook met tal van ongemakken gepaard.
Jaap Spaans
33. De kunst van het reizen
Acties plannen vanuit je hart
Abstract
Nu je diep in jet hart weet waarvoor je leeft, wat is er dan zinvoller dan dit in de praktijk te brengen? Wachten tot je de strijd met de pijn gewonnen hebt, heeft niet zo veel zin. Pijn bevechten betekent immers ‘pijn lijden’ en eindeloos ronddraaien in vicieuze cirkels. Nu is misschien de tijd aangebroken om toegewijde actie te gaan ondernemen. De reis kan beginnen. Niet om zo snel mogelijk van de pijn af te komen, maar vanuit de bereidheid pijn en ongemakken te ervaren. Het gaat nu om acties ondernemen vanuit je levenswaarden (zie daarvoor het overzicht van je levenswaarden in hoofdstuk 14 ‘Koers kiezen’). Je kunt nu toegewijde acties plannen die bijvoorbeeld verbonden zijn met liefde, respect, oprechtheid, zelfontplooiing of innig samenzijn.
Jaap Spaans
34. De zee op met radio ‘Kommer en Kwel’
Koers houden bij storende gedachten
Abstract
Als je vanuit je levenswaarden acties onderneemt (zie hoofdstuk 33) is de vraag: Hoe houd je de juiste koers? Welke obstakels zijn te verwachten? De grootste obstakels zitten misschien wel in je gedachtewereld, als je tenminste realistische plannen maakt. De grootste belemmering vormt het blindelings volgen van gedachten die je aanzetten tot
  • vermijden van acties die pijn en ongemakken kunnen geven;
  • pijnervaringen willen onderdrukken;
  • veel te hoge eisen stellen en dan alsmaar doorgaan;
  • alsmaar controle willen houden;
  • ontmoedigd raken en de richting kwijtraken;
  • jezelf en anderen de schuld geven van alle tegenvallers.
Jaap Spaans
35. Rotsen en stroomversnellingen voorzien
Een preventieplan maken
Abstract
Hopelijk ben je al bezig een waardevol leven op te bouwen waarin pijn een plaats heeft. Als je op koers ligt, is het belangrijk om koers te houden. Houd daarbij de principes uit dit boek in gedachten. We zetten nog eenmaal alles op een rijtje.
Jaap Spaans
Nawerk
Meer informatie
Titel
Pijn zonder strijd
Auteur
Jaap Spaans
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8549-2
Print ISBN
978-90-313-8548-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8549-2