Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2009 | Interview

‘Tegenwoordig lokaliseren wij de oorzaak van al het leed in het individu. We vergeten dat mensen ook onder vervelende omstandigheden kunnen leven.’

Auteur: Frits Boer

Gepubliceerd in: Kind & Adolescent Praktijk | Uitgave 2/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

‘Nederland is een welvarend, vrij, veilig en dus vrolijk land. Dat constateren wetenschappelijk onderzoekers van het geluk. Maar tegelijk horen antidepressiva tot de meest geslikte medicijnen.’ Met deze zinnen begint de tekst op de achterflap van De Depressie-epidemie van Trudy Dehue. Epidemie, want in het begin van de eenentwintigste eeuw vond in Nederland een verdubbeling plaats van het gebruik van antidepressieve medicijnen. Een epidemie die zich niet beperkt tot ons land. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat in het jaar 2020 depressie van alle (ook lichamelijke) ziekten de hoogste ziektelast zal geven. En dan te bedenken dat de depressie pas voor het eerst midden negentiende eeuw in de psychiatrie beschreven werd, althans onder deze naam. In haar mooi geschreven boek maakt Trudy Dehue een wetenschapshistorische speurtocht naar de oorzaken van de epidemie. Zij bespreekt drie verklaringen, die elk veronderstellen dat de aandacht voor depressie is toegenomen, maar niet de stoornis zelf. De eerste verklaring is dat depressie nu beter wordt gediagnosticeerd. De tweede verklaring is dat depressie een product is van de farmaceutische industrie, die er financieel belang bij heeft mensen deze stoornis aan te praten. De derde verklaring is dat de verzorgingsstaat met haar hulpverleners mensen kleinzerig heeft gemaakt. Toch acht zij geen van deze verklaringen afdoende en stelt zij er een vierde tegenover, die vertolkt wordt door de ondertitel van het boek: Over de plicht het lot in eigen hand te nemen. Wat zij daarmee bedoelt, wordt in dit interview duidelijk. Maar er komt meer aan de orde in dit gesprek met de Groningse hoogleraar wetenschapstheorie en geschiedenis van de psychologie, die ooit werd afgewezen voor de Sociale Academie, omdat een test ‘had uitgewezen’ dat ze over onvoldoende doorzettingsvermogen beschikte. Daarom volgde zij de hboopleiding kinderverzorging en opvoeding en werd sociotherapeut (toen observatrice genoemd) in de kinderpsychiatrische kliniek van de Rijksuniversiteit Groningen. Omdat ze vaak uitspraken van de staf over de kinderen niet begreep, besloot ze psychologie en later ook wijsbegeerte te gaan studeren.
Metagegevens
Titel
‘Tegenwoordig lokaliseren wij de oorzaak van al het leed in het individu. We vergeten dat mensen ook onder vervelende omstandigheden kunnen leven.’
Auteur
Frits Boer
Publicatiedatum
01-06-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Kind & Adolescent Praktijk / Uitgave 2/2009
Print ISSN: 1571-4136
Elektronisch ISSN: 1875-7065
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03088045