Doelstelling:
Rapportage van de eerste 400 robotgeassisteerde radicale prostatectomieën (RALP), uitgevoerd in een perifeer ziekenhuis van januari 2009 tot en met januari 2011.
Methoden:
Pre- en postoperatieve oncologische parameters, operatieve karakteristieken en functionele en oncologische resultaten werden prospectief in een database verzameld. PSA-stijging (PSA ≥ 0,2) werd gebruikt als surrogaateindpunt voor progressie. Continentie en potentie werden geëvalueerd met behulp van gevalideerde vragenlijsten. Alle ingrepen werden uitgevoerd door 1 chirurg.
Resultaten:
De gemiddelde operatietijd bedroeg 125 minuten, het gemiddeld bloedverlies 329 ml en de gemiddelde opnameduur was 3,7 dagen. Complicaties traden op bij 5,8% van de patiënten. Een positief snijvlak werd gezien bij 77 van de 400 patiënten (19,2%). Het percentage positieve snijvlakken in de pT2- en de pT3-groep bedroeg respectievelijk 13,4% en 34,5%. Bij 73,5% van de patiënten werd een intermediair of hoogoncologisch risicoprofiel (Risicoclassificatie van D’Amico) vastgesteld. Na 12 maanden follow-up (n = 130) werd PSA-progressie vastgesteld bij 13,1% van de patiënten, was 90,2% van de patiënten continent en 60,7% van de preoperatief potente patiënten potent.
Conclusie:
RALP uitgevoerd in een hoogvolumekliniek gaat gepaard met zeer acceptabele morbiditeit en mortaliteit en met goede oncologische en functionele resultaten in een groep met een hoog percentage oncologisch intermediaire en hoogrisicopatiënten.