Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Reuk, smaak en de structuur van voeding bij voedingsgedrag

Auteurs : Dr. Sanne Boesveldt, Prof. dr. ir. Kees de Graaf

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het reuksysteem en het smaaksysteem behoren tot de zogenaamde chemische zintuigen: ze reageren op chemische prikkels vanuit de omgeving en in de voeding. Reuk- en smaaksignalen zijn doorslaggevend voor de beloningswaarde van voeding, en daarom van groot belang bij wat en hoeveel mensen eten. Mensen eten wat ze ‘lekker’ vinden en vermijden datgene wat ze als vies ervaren. De blootstelling aan reuk en smaak bij het eten is voor een belangrijk deel afhankelijk van de structuur van de voeding. Daarnaast wordt de ‘smaak’ van eten in brede zin opgebouwd uit signalen van verschillende zintuigen, die in de hersenen worden omgebouwd tot een holistische sensorische perceptie. Dit hoofdstuk begint met een omschrijving van de belangrijkste anatomische en fysiologische kenmerken van het reuksysteem en het smaaksysteem. Dan wordt de grote rol die reuk en smaak hebben bij ‘normaal’ eetgedrag beschreven en wordt aandacht besteed aan de effecten van de structuur van de voeding op de inname van energie. Het hoofdstuk eindigt met de oorzaken, diagnose en gevolgen van reuk- en (smaak)stoornissen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Boesveldt S, de Graaf C. The differential role of smell and taste for eating behavior. Perception. 2017;46(3–4):307–19. Boesveldt S, de Graaf C. The differential role of smell and taste for eating behavior. Perception. 2017;46(3–4):307–19.
go back to reference Boesveldt S, Postma EM, Boak D, et al. Anosmia: a clinical review. Chem Senses. 2017;42(7):513–23. Boesveldt S, Postma EM, Boak D, et al. Anosmia: a clinical review. Chem Senses. 2017;42(7):513–23.
go back to reference De Graaf C, Kok FJ. Slow food, fast food and the control of food intake. Nat Rev Endocrinol. 2010;6(5):290–3.CrossRefPubMed De Graaf C, Kok FJ. Slow food, fast food and the control of food intake. Nat Rev Endocrinol. 2010;6(5):290–3.CrossRefPubMed
go back to reference Pekala K, Chandra RK, Turner JH. Efficacy of olfactory training in patients with olfactory loss: a systematic review and meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol. 2016;6(3):299–307.CrossRefPubMed Pekala K, Chandra RK, Turner JH. Efficacy of olfactory training in patients with olfactory loss: a systematic review and meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol. 2016;6(3):299–307.CrossRefPubMed
go back to reference Rogers PJ, Hogenkamp P, de Graaf C, et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes. 2015;40(3):381–94. Rogers PJ, Hogenkamp P, de Graaf C, et al. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses, of the evidence from human and animal studies. Int J Obes. 2015;40(3):381–94.
go back to reference Van den Boer J, Werts M, Siebelink E, et al. The availability of slow and fast calories in the Dutch diet: the current situation and opportunities for interventions. Foods. 2017;6(10):87.CrossRefPubMedPubMedCentral Van den Boer J, Werts M, Siebelink E, et al. The availability of slow and fast calories in the Dutch diet: the current situation and opportunities for interventions. Foods. 2017;6(10):87.CrossRefPubMedPubMedCentral
Metagegevens
Titel
Reuk, smaak en de structuur van voeding bij voedingsgedrag
Auteurs
Dr. Sanne Boesveldt
Prof. dr. ir. Kees de Graaf
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_6