Onderzoek naar het effect van een kortdurende opname tijdens het winterseizoen in het Astmacentrum Davos bij kinderen met ernstig allergisch astma.
Doel. Het effect bepalen van een tien weken durend behandelprogramma (Winterboost-programma) tijdens het winterseizoen in een hooggebergtekliniek bij kinderen met ernstig allergisch astma.
Opzet. Prospectief interventieonderzoek zonder controlegroep.
Methode. Bij opname en ontslag zijn de longfunctie, NO in de uitademingslucht, de 6-minutenloop, een vragenlijst over de kwaliteit van leven (PAQLQ(S)) en de Astma Controle Vragenlijst (ACQ) gemeten bij dertien Nederlandse kinderen die met name in de wintermaanden problemen ondervinden van hun astma. De waarden bij opname, ontslag en zes maanden na ontslag zijn met elkaar vergeleken. Bij de nameting konden twee kinderen niet aanwezig zijn en e´e´n kind kon de 6-minutenloop niet doen wegens een enkelfractuur.
Resultaten. Gedurende het gehele onderzoek werden geen verbeteringen gezien bij het longfunctieonderzoek, wel bleken de kwaliteit van leven en functionele inspanningscapaciteit significant toegenomen. De mate van astmacontrole was bij alle metingen onvoldoende. De resultaten van een halfjaar na ontslag wijzen nog steeds op een verbeterde situatie vergeleken met opname, maar er is sprake van een gedeeltelijke terugval ten opzichte van ontslag.
Conclusie. Het onderzoek toont aan dat een opname in het hooggebergte verbeteringen teweegbrengt op de functionele inspanningscapaciteit en de kwaliteit van leven bij kinderen met matig tot ernstig allergisch astma. De gemaakte winst blijft zes maanden na terugkomst in Nederland nog gedeeltelijk behouden. Het Winterboost- programma is daarom zinvol voor kinderen met astmaproblemen in de wintertijd. Ook wijst het onderzoek uit dat enkele onderdelen van de behandeling kritisch beoordeeld moeten worden en eventueel gewijzigd.