T1- en T2-gewogen magnetische resonantie beeldvorming (mri) van de hersenen is bij uitstek geschikt om de integriteit van de hersenen in beeld te brengen. Diffusiegewogen mri is een nieuwe, veelbelovende techniek die vooral gevoelig is voor verminderde diffusie van water zoals dat gezien wordt bij cytotoxisch oedeem, onder andere in het kader van acute ischemische veranderingen. De waarde van T1-, T2- en diffusiegewogen mri wordt besproken aan de hand van twee patiëntjes met een ernstig neurologisch ziektebeeld.
Twee premature neonaten ontwikkelden een Bacillus cereus-infectie van het centraal zenuwstelsel. Op de T1-gewogen mri-beelden waren hyperintense afwijkingen zichtbaar in de gehele supratentoriële witte stof en cortex; deels waren deze afwijkingen hypo-intens op T2-gewogen beelden, passend bij bloed. Op de T2-gewogen mri-beelden was een deels afwijkende cortex zichtbaar; de basale kernen toonden relatief weinig afwijkingen. Op de diffusiegewogen mri-beelden was bij beide kinderen een verhoogd signaal zichtbaar in de basale kernen en de cortex, passend bij cytotoxisch oedeem.
Conclusie: Bij een neonatale Bacillus cereus-infectie van het centraal zenuwstelsel kan een zeer ernstige hemorragische meningo-encefalitis optreden. mri is een zeer gevoelige techniek voor het vaststellen van de uitgebreidheid van de schade aan de hersenen. Hierbij heeft diffusiegewogen mri een toegevoegde waarde voor het vaststellen van extra afwijkingen, die meest waarschijnlijk berusten op cytotoxisch oedeem.