Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2005 | Boek

Denken over je vak

Deugden als handreiking voor sociaal werkers

Auteur: Frans Brinkman

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Sociaal agogisch basiswerk

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het belangrijkste instrument dat sociaal werkers hebben, zijn zij zelf. Het vak vraagt dan ook als geen ander om bespiegeling. Nadenken over je vak kan je op vier punten verder helpen; je leert hoe je moet handelen, je verbetert je handelen, je kunt omgaan met frustraties en je weet wat ervoor zorgt dat je plezier in je werk houdt. In je eentje kom je ver, maar niet ver genoeg. Andere mensen kunnen je helpen je zelfonderzoek te verdiepen en te verfijnen. Omgekeerd kun jij anderen helpen. Het ligt daarom voor de hand reflectie te verbinden met communicatie en handelen. Denken over je vak, deugden als handreiking voor sociaal werkers gaat daarom niet alleen over denken maar ook over doen. Concreet helpt dit boek je vragen te stellen over kwaliteiten in je werk én daarop antwoorden te formuleren. Het stelt de aloude deugdenleer voor als instrument waarmee (aankomend) professionals hun positie kunnen bepalen, accenten leggen en keuzes maken. Deugdzaamheid is daarbij klankbord, richtingaanwijzer en toetssteen. Brinkman koppelt deugden aan de leercirkel van ervaren, overdenken, ontwerpen, testen en weer ervaren. Hij geeft ze daarmee herkenbare praktijktoepassingen. Hieromheen vindt de lezer veel begrippen uit filosofie en sociologie die het denken over het vak inhoud en structuur geven. Studievragen en columns nodigen uit tot bezinning, individueel en met medestudenten of collega's.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Zorgvormen en figuren
Samenvatting
De maatschappelijke context bepaalt de inhoud van hulpverlening, hetgeen waarop hulpverlening betrekking heeft. Je kunt daar niet omheen. Dat het bestaan en de vorm van de zorg- en welzijnssector tijd- en plaatsgebonden is, kun je eenvoudigweg opmaken uit het feit dat er ook vandaag de dag veel landen zijn waar de zorg- en welzijnssector zeer klein is of geheel anders georganiseerd.
Frans Brinkman
2. De deugden toegepast
Samenvatting
Hoofdstuk 2 is een verhaal over verhalen. Het behandelt vier pijlers voor dialogen (verhalen, innerlijke spraak, ordeningsbehoefte en communicatief onderzoek). Vervolgens worden de deugden gekoppeld aan stadia van de zogenaamde leercirkel. De leidraad hierbij is welke kansen en bedreigingen er zijn om goede, leerzame verhalen op te doen. In deel 3 van dit hoofdstuk wordt ingegaan op het wegen van informatie: hoe bepaal je het nut en het belang ervan? De laatste paragraaf geeft aandachtspunten voor resultaatmetingen bij sociaalagogisch handelen. In navolging van een aantal filosofen kun je immers stellen dat naarmate hulpverleningsdoelen verder afstaan van realisatie hun waarde evenredig afneemt.
Frans Brinkman
3. Deugdzaamheid aanleren
Samenvatting
De Griekse wijsgeer Socrates (470-399 v. Chr.) zou de relevantie van informatie die mensen uitwisselen willen bepalen door drie zeven te gebruiken: betreft de mededeling een waarheid, is de mededeling opbouwend (een goed) en is de mededeling noodzakelijk? Hij vraagt daarmee nogal wat. Ten eerste moet je nadenken of wat je wilt zeggen zoveel mogelijk waarheid bevat of dat je in geval van een vraag oprecht zoekt naar waarheid. Ten tweede moet je je bedenken of je mededeling niet alleen maar negativiteit bevat; anderen en jijzelf moeten er iets mee kunnen. Dan nog is Socrates niet tevreden, want ten derde moet je je afvragen of het niet beter is om te zwijgen. De drie zeven toegepast tijdens een avondje zappen zou het tv-scherm overwegend op zwart zetten?
Frans Brinkman
4. Filosoferen
Samenvatting
Als iemand je vraagt waarom je hebt gedaan wat je deed‚ dan kan het gebeuren dat je geen antwoord hebt. ‘Waarom schoot je zó uit je slof?’ ‘Waardoor klapte je ineens dicht?’ ‘Ik voelde me… Ik weet het niet.’ De vraag naar de oorzaak van gedrag kan lastig zijn‚ een antwoord geven ook. Wellicht heb je werkelijk geen idee‚ ben je onzeker over de oorzaak‚ of ken je de achtergrond van jouw gedrag wel‚ maar word je verlegen bij een openlijke verklaring. Misschien vermoed je dat de waarheid vertellen jou of een ander schade zal berokkenen. Iedereen heeft ervaring met verdoezelen‚ verdraaien en liegen als het om de achtergronden van het eigen gedrag gaat.
Frans Brinkman
Nawerk
Meer informatie
Titel
Denken over je vak
Auteur
Frans Brinkman
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9268-1
Print ISBN
978-90-313-4568-7
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9268-1