Voor een zwangere vrouw zijn bepaalde voedingsmiddelen risicovol, zoals alcohol, lever, leverproducten, rauw en halfgaar vlees, zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde melk, rauwe melk, zachtgekookte eieren en rauwe vis. Daarnaast heeft ze extra voedingsstoffen nodig: foliumzuur en vitamine D. Gemiddeld komt een vrouw twaalf kilo aan tijdens de zwangerschap. Misselijkheid is vaak één van de eerste tekenen van zwangerschap. Vermoedelijk speelt het hormoon HCG daarbij een rol. Omdat de maag in de verdrukking komt door de grotere baarmoeder, kan de zure maaginhoud omhoog gestuwd worden en zuurbranden veroorzaken. Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de maag- en darmwand, waardoor de peristaltiek afneemt en obstipatie kan ontstaan. Ongeveer vijftien procent van de zwangere vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk. Een natriumbeperking helpt dan niet. Zwangerschapsdiabetes kan zich voordoen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt de aandoening.