Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-12-2005 | Artikelen

Cognitieve gedragstherapie voor kinderen met angststoornissen in de klinische praktijk: geen meerwaarde van een cognitieve oudertraining

Auteurs: Maaike Nauta, Agnes Scholing, Paul Emmelkamp, Ruud Minderaa

Gepubliceerd in: Kind & Adolescent Praktijk | Uitgave 4/2005

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Hoewel de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij angstige kinderen reeds in een aantal studies is aangetoond, werden de resultaten ervan niet eerder in de reguliere praktijkinstellingen getoetst. Bovendien was het de vraag of het noodzakelijk is om naast een behandeling van het kind ook intensieve oudertraining te geven. In deze studie onderzochten wij de effectiviteit van 12 sessies CGT bij angstige kinderen + 2 sessies psychoeducatie voor ouders en de mogelijke meerwaarde van een cognitieve oudertraining (COT) van 7 sessies. Aan deze studie namen 79 kinderen en jongeren (7 tot 18 jaar) met angststoornissen deel. Het ging om kinderen die waren verwezen naar zowel reguliere praktijkinstellingen als een universitair centrum. Over het algemeen hadden de kinderen meer baat bij CGT dan bij een wachtlijst. Na CGT (met of zonder COT) was er een aanzienlijke verbetering op zelfgerapporteerde angst en depressie en op ouderrapportages van angst en internaliserend gedrag. Deze verbetering hield stand tot drie en twaalf maanden na behandeling. CGT bleek even effectief in de reguliere pratijkinstellingen als in het universitaire centrum. Tegen de verwachting in had de cognitieve oudertraining geen meerwaarde boven de individuele behandeling van het kind. Concluderend kunnen de meeste angstige kinderen in praktijkinstellingen effectief behandeld worden met 12 sessies individuele CGT en 2 sessies psycho-educatie voor ouders. Intensieve cognitieve oudertraining voegt hier niets aan toe.
Metagegevens
Titel
Cognitieve gedragstherapie voor kinderen met angststoornissen in de klinische praktijk: geen meerwaarde van een cognitieve oudertraining
Auteurs
Maaike Nauta
Agnes Scholing
Paul Emmelkamp
Ruud Minderaa
Publicatiedatum
01-12-2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Kind & Adolescent Praktijk / Uitgave 4/2005
Print ISSN: 1571-4136
Elektronisch ISSN: 1875-7065
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059538