Duurzame inzetbaarheid is belangrijk. Bij duurzame inzetbaarheid gaat het om de mogelijkheid om gezond, productief en met plezier zowel het huidige als het toekomstige werk te kunnen en willen uitvoeren.
1 Duurzame inzetbaarheid staat alweer enige jaren hoog op de agenda. Dit vanwege de toenemende vergrijzing en de toegenomen levensverwachting. Al sinds 1999 stimuleert de Nederlandse overheid dat oudere werknemers daarom langer aan het werk blijven. Tot 2040 neemt de gemiddelde leeftijd in Nederland toe. En daarmee wijzigt de grijze druk: de verhouding tussen het aantal AOW’ers en het aantal potentieel werkenden tussen de 20 en 65 jaar. De pensioengerechtigde leeftijd stijgt en vele werkenden kunnen daarom niet stoppen met werken op hun 65e levensjaar.
De vraag waar veel organisaties voor staan is: hoe krijg je medewerkers zover dat zij ten behoeve van hun eigen duurzame inzetbaarheid hun gedrag veranderen en daar structureel mee aan de slag gaan? In deze bijdrage beschrijven wij de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers én medewerkers om duurzame inzetbaarheid te bevorderen en de randvoorwaarden die nodig zijn dit te ondersteunen en te versterken. Hierbij gaan we in op de uitkomsten van recente onderzoeken die wij hiernaar hebben uitgevoerd.