Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2011 | Redactioneel

Redactioneel

Auteur: Gerard M. Schippers

Gepubliceerd in: Verslaving | Uitgave 2/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Traditioneel wordt in de verslavingszorg - en overigens ook elders in de psychiatrie - onderscheid gemaakt tussen ‘cure’ en ‘care’. In de ‘cure’ spant men zich in het verslavingsgedrag terug te dringen. In de ‘care’ ofwel de sociale of chronische verslavingszorg doet men dat niet of nauwelijks, want die richt zich uitsluitend op de sociale, psychische of medische problemen van de persoon. Daarin komt echter geleidelijk aan verandering. Er is nog wel degelijk verschil tussen de mate waarin aan het verslavingsgedrag prioriteit wordt gegeven, maar dat blijkt gelukkig ook te kunnen zonder het middelengebruik helemaal te verwaarlozen, zoals blijkt uit enkele bijdragen in dit nummer. Geschiere en haar collega doen verslag van Remise, een resocialisatieprogramma voor (ex-)verslaafde veelplegers in Den Haag. Van Reybrouck en collega’s melden hoe familieleden van drugsgebruikers niet alleen mantelzorgers zijn en ook zelf hulp kunnen gebruiken, maar dat zij daarvoor wel op de juiste wijze moeten worden aangesproken. De aanpak van een nog ernstiger groep beschrijven Wits en collega’s: justitiabelen met psychische stoornissen en een licht verstandelijke beperking. Zij laten zien dat dit niet zonder succes is. In de rubriek Methodiek in praktijk kunnen Vandensteen en collega’s uiteenzetten hoe zij casemanagement inzetten in de zorg voor kinderen van verslaafde ouders. Ook gewijd aan een ernstige categorie verslaafden zijn de boekbespreking, in het vervolg met regelmaat verzorgd door Dijkstra, de richtlijn voor alcoholgebruiksruimten die wordt gemeld door Buisman, om maar te zwijgen van de indrukwekkende casus die we dankzij Noorlander kunnen presenteren. Niet voor de ‘care’ is de SEM-J, een door De Paepe uit Amerika geïmporteerde en in Vlaanderen uitgeprobeerde screeningslijst voor middelengebruik bij jongeren. En ook niet Verslaving digitaal, noch de uiteenzetting van Niesink over de farmacologie en toxicologie van cafeïne, maar vanuit het oogpunt van verslaving niet minder verassend! …
Metagegevens
Titel
Redactioneel
Auteur
Gerard M. Schippers
Publicatiedatum
01-06-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Verslaving / Uitgave 2/2011
Print ISSN: 1574-1842
Elektronisch ISSN: 1875-7073
DOI
https://doi.org/10.1007/s12501-011-0012-x