Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-05-2012

Psychoanalyse,l’enfant terrible – en Jacques Lacan,le plus terrible

Introductie van het thema en de teksten in dit nummer

Auteur: Max Lauteslager

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 3/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Ik wil graag afscheid nemen van hetTijdschrift voor Psychotherapie met een nummer over de beroemdste (schijn)dode uit de geschiedenis van de menswetenschap: de psychoanalyse. Daarbij zal ik ook aandacht besteden aan de psychoanalyseà la Lacanienne. …
Voetnoten
1
Op zaterdag sla ik altijd eerst de column van Bas Heijne op. Vandaag schrijft hij onder meer over de (ook door mij) zeer betreurde Anil Ramdas en de tegen hem gerichte scheldkanonnades op internet, die vaak een racistische teneur hadden: ‘Je kunt de strijd niet winnen, omdat voor je tegenstanders strijd zélf het genot is.’ (Heijne, 2012) Dat is een onvervalst lacaniaanse observatie. Welke andere psychologische theorie, behalve de psychoanalyse, heeft iets zinnigs te melden over het genot van de boosheid? Geen.
 
2
In de week dat ik dit schrijf werd bekend dat er aan Nederlandse universiteiten veel talenstudies en andere alfavakken worden opgeheven. Bod (2012, 2010) en Nussbaum (2010) hebben recentelijk de humaniora met verve verdedigd tegen de natuurwetenschappelijke dominantie en arrogantie.
 
3
Interessante pogingen van Holzkamp (1983) tot integratie van subjektwetenschap en nomothetische psychologie, of van psychoanalyse en empirisch-analytische psychologie (De Boer, 1980) hebben helaas maar weinig aandacht gekregen. Recentelijk hield Abma (2011) een pleidooi om de geestes- en natuurwetenschappelijke stroming binnen de sociale wetenschappen meer te integreren.
 
4
Klassieke analytici schrijven meestal ‘analysand’ (van het gerundivum ‘analysandus’ = hij die geanalyseerd moet worden), terwijl lacanianen ‘analysant’ prefereren om diens initiatief en activiteit te benadrukken. In dit nummer wordt consequent de tweede schrijfwijze aangehouden.
 
5
De formulering ‘sommigeuitlatingen van Darwin’ maakt hopelijk duidelijk dat Lacan geen creationist of anderszins een Darwin-vreter was. Hij wilde slechts zeggen dat de strijd om het bestaan niet langer een wezenstrek van de mens is. Om een van mijn andere intellectuele helden, Klaus Holzkamp, aan te halen: de strijd om het bestaan is op een bepaald moment van de menselijke geschiedenis overgegaan in ‘de strijd tegende strijd om het bestaan’.
 
Metagegevens
Titel
Psychoanalyse,l’enfant terrible – en Jacques Lacan,le plus terrible
Introductie van het thema en de teksten in dit nummer
Auteur
Max Lauteslager
Publicatiedatum
01-05-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 3/2012
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/s12485-012-0018-9