Inleiding en achtergronden Het PreventieConsult Cardiometabool Risico (PreventieConsult CMR) is een methode voor het opsporen, behandelen en begeleiden van mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of nierschade. In 2009–2010 voerden wij in 16 huisartsenpraktijken een pilotstudie uit om te onderzoeken wat de haalbaarheid en uitvoerbaarheid is van deze methode, en ter voorbereiding van de landelijke implementatie.
Resultaten In totaal vulden in de pilotstudie 617 personen de vragenlijst Risicoschatting in; van hen hadden 392 personen (64%) een verhoogde risicoscore. Hiervan hebben 142 patiënten de praktijk bezocht voor een PreventieConsult. Bij 28 patiënten (20%) spoorden de huisartsenpraktijken een of meerdere cardiometabole aandoeningen op. De patiënten die op uitnodiging van hun huisarts deelnamen aan de pilot, zijn tevreden over het PreventieConsult CMR en de aanpak van de huisarts en de praktijkondersteuner. De deelnemende zorgverleners vinden dat preventie van cardiometabole aandoeningen tot de taak van de huisarts behoort. Ook vinden de zorgverleners dat de praktijkondersteuner het PreventieConsult CMR goed kan uitvoeren.
Leerpunten en vervolg Uit de pilot blijkt dat het PreventieConsult CMR zorgprofessionals ondersteunt bij het in kaart brengen van het risico op hart- en vaatziekten, diabetes of nierschade. Dat leidt tot passende leefstijladviezen en behandeling. Op basis van deze evaluatie zijn de gebruikte materialen (NHG-Standaard, NHG-PraktijkWijzer, voorlichtingsmaterialen) bijgesteld.
In maart 2011 verscheen de NHG-Standaard Het PreventieConsult module Cardiometabool Risico in Huisarts & Wetenschap; in april komen diverse ondersteuningsmaterialen voor de huisartsenpraktijk beschikbaar. Vanaf dan zal de eerste lijn het PreventieConsult CMR gefaseerd implementeren, mede afhankelijk van de beschikbare randvoorwaarden en financiering. De praktijkondersteuner speelt een belangrijke rol in verschillende fasen van het PreventieConsult. Ook is samenwerking bij de toeleiding of het vervolgtraject gewenst met andere partijen en professionals, zoals GGD, thuiszorg, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten, diëtisten en leefstijlprogramma’s (zoals voor bewegen en stoppen met roken).