Doelstelling
Analyse van perioperatieve, oncologische en functionele leercurves van robotgeassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) in een hoogvolumeziekenhuis.
Methoden
Prospectieve dataverzameling van 416 patiënten die een laparoscopische radicale prostatectomie (RALP) ondergingen tussen januari 2009 en maart 2011 in ons ziekenhuis, uitgevoerd door 1 operateur. Follow-up van een jaar met gevalideerde vragenlijsten.
Resultaten
De gemiddelde consoletijd was 129 minuten, bloedverlies 321 ml, opnameduur 3,6 dagen en katheterisatieduur 7,7 dagen. Bij 8% van de patiënten trad een complicatie op. Een positief snijvlak werd bij 16% gezien (12% in de pT2- en 28% in de pT3-groep). Bij 88% werd geen PSA-recidief vastgesteld (92% in de pT2- en 76% in de pT3-groep). 87% van de patiënten was continent, 54% potent, 76% bereikte bifecta en 54% trifecta. Consoletijd, opnameduur, erectiele functie en positieve snijvlakken lieten een gunstige trend zien bij het toenemen van het aantal geopereerde patiënten.
Conclusie
RALP is een veilige ingreep, maar met een leercurve die langer is dan vaak wordt aangenomen. Na circa 200 procedures dalen de positieve snijvlakken significant tot onder de 10% in de pT2-groep. Er is een significant dalende trend waarneembaar van de consoletijd en opnameduur. Er is een positieve trend waarneembaar in herstel van erectiele functie. Operateurs hebben de verantwoordelijkheid realistische verwachtingen te schetsen, gebaseerd op de resultaten die zijn behaald in de eigen serie verrichtingen.