Doel
Sinds een aantal jaren is door Intuitive Surgical Inc. in hoog tempo een aantal operatierobotsystemen in Nederland geplaatst, de ‘da Vinci S surgical system’. Een ingreep die vaak met dit systeem wordt uitgevoerd is de prostatectomie. De meerwaarde van het robotoperatiesysteem staat ter discussie. In dit artikel worden de oncologische kortetermijnresultaten na de introductie van een robotoperatiesysteem in een oncologisch centrum gepresenteerd.
Materiaal en methoden
Sinds april 2006 worden alle prostatectomieën voor prostaatkanker in het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek uitgevoerd met dit ‘da Vinci S systeem’ (RALP). Vóór 2006 werd deze ingreep verricht door een perineale prostatectomie (PP) bij prostaten < 60 cc en door een retropubische prostatectomie (ORP).
Resultaten
Van 1992 tot 2011 werden 136 perineale, 99 retropubische en 818 robotgeassisteerde primaire prostatectomieën uitgevoerd vanwege prostaatkanker. Sinds de introductie van het da Vinci S systeem in onze kliniek is het aantal prostatectomieën per jaar meer dan vervijfvoudigd. Het klinisch stadium (cT) was hoger in de RALP- en RP-groep (cT3: 11,3% en 11,4%) dan in de PP-groep (2,3%) (p = 0,001, chi-kwadraat) maar het percentage pT3-4-tumoren was duidelijk lager in de RALP-groep (25,9%) vergeleken met de ORP- (49,0%) en de PP-groep (49,2%). De d’Amico-risicogroepen verschilden niet per prostatectomievorm (p = 0,295; chi-kwadraat). In een multivariate Cox-regressieanalyse van pre- en postoperatieve risicofactoren waren de d’Amico-risicogroep, de pT en de wijze van chirurgische behandeling onafhankelijke voorspellers van het biochemisch recidiefvrije interval (PSA ≥ 0,1 ng/ml).
Conclusie
Na introductie van de RALP in onze kliniek is het aantal procedures sterk toegenomen. De uit deze retrospectieve analyse voortkomende verbeterde biochemisch recidiefvrije overleving in de intermediair risicogroep voor de RALP-patiënten ten opzichte van de open procedures is dan mogelijk ook niet louter en alleen te wijten aan de manier van opereren, maar mogelijk ook aan patiëntenselectie en ervaring.