Achtergrond: Leer- en gedragsproblemen worden de laatste jaren frequent gerapporteerd bij kinderen die van bacteriële meningitis zijn genezen.
Doel: Inventariseren van leer- en gedragsproblemen en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van postmeningitis kinderen in Nederland.
Methoden: Uit een cohort van 674 postmeningitis kinderen werden 182 kinderen (leeftijd gemiddeld 10 jaar; range 5-14) geselecteerd voor onderzoek. Deze kinderen hadden geen meningitis met ‘complex begin’, noch preëxistent afwijkende cognitie of gedrag, noch ernstige restverschijnselen. Het interval tussen ziekte en onderzoek was gemiddeld 7 (range 4-10) jaar. Bij de kinderen werd een Schoolvaardigheden Onderzoek afgenomen, de ouders vulden de Child Behavior Checklist in. Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven werd bij de ouders geïnventariseerd door middel van de Child Health Questionnaire en de Health Utility Index. De kinderen vulden zelf de Competentie Belevingsschaal in.
Resultaten: De cumulatieve incidentie van leer- en/of gedragsproblemen was 32%. De ouders van de gehele postmeningitisgroep namen zowel in het fysieke als in het psychosociale functioneren een verminderde gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven waar ten opzichte van normgegevens. Vooral wat betreft het psychosociale functioneren werd dit verschil veroorzaakt door een significante vermindering in kwaliteit van leven in de subgroep van kinderen met leer- en/of gedragsproblemen na bacteriële meningitis. De zelfbelevingsschalen suggereerden dat de kinderen zelf weinig problemen ervoeren.
Conclusie: Na genezing van bacteriële meningitis heeft op de lange termijn ongeveer eenderde van de kinderen leer- en/of gedragsproblemen. Juist voor deze subgroep is ook de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven verminderd. Met deze bevindingen dient rekening gehouden te worden bij de nazorg van postmeningitis kinderen.