Inleiding
Recente studies hebben gesuggereerd dat frequente blootstelling aan omgevingsrook psychologische en gedragsmatige reacties in niet-rokers kan veroorzaken.
Methode
Wij onderzochten het verband tussen rookgedrag in de omgeving en psychologische en gedragsmatige symptomen kenmerkend voor nicotineafhankelijkheid in een groep van 778 nooit-rokende kinderen (9–12 jaar oud). Daarnaast vergeleken we het optreden van deze symptomen tussen nooit-rokende kinderen en kinderen die geëxperimenteerd hebben met roken. Het onderzoek werd uitgevoerd op 15 Nederlandse basisscholen met behulp van vragenlijsten.
Resultaten
Van de nooit-rokende kinderen rapporteerde 6 % een verlangen om te roken (craving), 8 % rapporteerde een verlangen om te roken na blootstelling aan rookgerelateerde stimuli (cue-triggered craving) en 20 % rapporteerde subjectieve symptomen (zoals moeite met concentreren, irritatie) in reactie op omgevingsrook. Een groter aantal rokers in de omgeving van nooit-rokende kinderen was gerelateerd aan meer cue-triggered verlangen en meer subjectieve symptomen.
Conclusie
Omgevingsrook is gerelateerd aan zelfgerapporteerde psychologische en gedragsmatige symptomen in nooit-rokende kinderen. Vervolgonderzoek is nodig om te bepalen of deze symptomen een fysiologische basis hebben of dat ze andere eigenschappen weerspiegelen die kinderen vatbaar maken om in de toekomst te beginnen met roken.