Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

KTGP in een therapeutisch milieu

Auteur : Marja van Aken-van der Meer

Gepubliceerd in: Kort en goed genoeg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het is dinsdagmorgen, het behandelteam van de KKP zit bij elkaar voor de wekelijkse behandelbespreking. Na een korte Mindfulness-oefening geven de teamleden een impressie van de cliëntengroep in zijn geheel gedurende de afgelopen week. ‘De groepsleden reageren voorzichtig, er worden veel vragen gesteld over de gang van zaken, een enkeling stelt wat agerend de regels ter discussie. Ook vindt er paarvorming plaats, zowel bij de senioren als bij de junioren’ is de conclusie. Geen opzienbarende zaken voor een nieuwe groep, constateert het team. Dan wordt de seniorengroep besproken. De creatief therapeut beeldend zegt de afhankelijkheid en passiviteit van de seniorengroep, zoals de sociotherapeut net beschreven heeft, bij creatieve therapie te herkennen. ‘Maar binnen de structuur werken ze heel serieus en ook bij het individuele werk zijn ze geconcentreerd bezig.’ De psychomotorische therapeut voegt toe dat het lijkt alsof ze het moeilijk vinden hun kracht in te zetten. Ook andere teamleden herkennen het beeld: afhankelijk en wat angstig als totale seniorengroep, binnen de structuur en bij individueel werk wordt met inzet gewerkt. De psychotherapeut en hoofdbehandelaar vermoedt dat ze bang zijn voor hun nieuwe verantwoordelijkheid en dat dat begrijpelijk is, ze zijn immers nog maar twee weken met deze groep bij elkaar en dus nog maar kort senior. Men kan zich vinden in haar formulering en merkt op dat de vorige seniorengroep tamelijk dominant en regulerend was en dat de nieuwe junioren de indruk maken een levendige groep te zijn. De angst voor verantwoordelijkheid, niet zo willen zijn als de vorige groep, maar het moeilijk vinden invulling aan hun nieuwe positie te geven wordt als rode draad herkend en voor de senioren als focus voor de komende week afgesproken. Daarnaast zal het team, zoals in de beginfase van elke nieuwe groep, het bevorderen van de groepscohesie voor de hele groep als focus nemen. De therapeuten weten hoe ze dit bij hun eigen therapieonderdeel moeten uitwerken. Daarna worden de individuele junioren besproken en hun voorlopige motto's vastgesteld.

Metagegevens
Titel
KTGP in een therapeutisch milieu
Auteur
Marja van Aken-van der Meer
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6635-4_9