Tot voor kort kreeg slechts 25% van de zwangere werknemers voorlichting over zaken zoals (verlof)regelingen, risico’s en aanpassingen in het werk tijdens de zwangerschap. De NVAB-richtlijn ‘Zwangerschap, postpartum periode en werk’ beoogt hierin verandering te brengen. Doel van dit onderzoek is aanknopingspunten te geven voor de implementatie van het preventieve consult zoals voorgesteld in de richtlijn. De haalbaarheid van de uitvoering van het preventieve consult en eventuele belemmerende factoren hierbij werden gemeten met behulp van hiervoor ontworpen vragenlijsten bij 26 bedrijfsarts-consulten en bij 22 zwangere werknemers na het verrichten van een preventief consult.
In 95% van de gevallen levert het preventieve consult een advies op om het werk of de werktijd aan te passen. Dit gebeurt in 59% van de gevallen vanwege risicofactoren in het werk en in 68% vanwege persoonsgebonden risicofactoren zoals gezondheidsproblemen in de voorgeschiedenis, in een eerdere zwangerschap of huidige klachten. Zowel van de zwangere werknemers als van de bedrijfsartsen vindt bijna driekwart dat het preventieve consult onnodig verzuim voorkomt. Een groot deel van hen is van mening dat het negatieve gevolgen voor de zwangerschap en het ongeboren kind voorkomt: bedrijfsartsen 69%, zwangeren 68%. Bedrijfsartsen ervaren nauwelijks knelpunten.
We concluderen dat de NVAB-richtlijn voor het preventieve consult bij zwangeren goed uitvoerbaar is en dat de bedrijfsarts de aangewezen persoon is voor dit consult. Verder onderzoek is nodig naar de effectiviteit van het preventieve consult op verzuim en zwangerschapsuitkomst.