Verzekeringsartsen van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bepalen op basis van hun beoordeling of een werknemer in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
1 Daarvoor gebruiken verzekeringsartsen vooral informatie afkomstig van de patiënt. Voor de beoordeling van werkvermogen bij patiënten met een depressieve stoornis is er, ondanks het door de Gezondheidsraad ontwikkelde protocol Depressie, geen duidelijk instrument beschikbaar. Elke verzekeringsarts ontwikkelt hierdoor zijn/haar eigen routine bij de beoordeling en zo ontstaan verschillen tussen verzekeringsartsen.
2– 4 Om gestructureerde communicatie tussen artsen en hun depressieve patiënten over terugkeer naar werk te verbeteren, hebben Slebus en collega‘s in 2008 op basis van een Delphi-studie bij 60 verzekeringsartsen de Aandachtpuntenlijst Depressie (ADp) ontwikkeld.
5 De ADp bevat de tien belangrijkste aspecten die volgens verzekeringsartsen betrokken moeten worden bij arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen van werknemers met een depressieve stoornis.
5 Nadat de ADp was ontwikkeld, is er geadviseerd een implementatieonderzoek c.q. haalbaarheidsstudie te verrichten om het ontwikkelde instrument in de praktijk te kunnen gaan gebruiken. Een eerste en belangrijke stap bij een implementatieonderzoek is de contextanalyse onder actoren die bij de implementatie betrokken zijn.
6 Bijgevolg was het doel van onze studie het identificeren van bevorderende en belemmerende factoren voor het gebruik van de ADp door potentiële actoren in de verzekeringsgeneeskundige praktijk. …