Jaarlijks worden circa 20.000 werkenden in ziekenhuizen geregistreerd met niet-progressief niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Slechts 40% van hen keert binnen 2 jaar terug naar werk. Om het proces rondom werkhervatting bij NAH en de samenwerking tussen betrokken disciplines te stroomlijnen, is de richtlijn ‘NAH en Arbeidsparticipatie’ ontwikkeld door een multidisciplinaire werkgroep van vertegenwoordigers van relevante beroeps- en patiëntenverenigingen. Een zestal uitgangsvragen vormde de basis voor systematisch literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek.
In een acute fase van NAH kan een patiënt met een slechte prognose ten aanzien van arbeidsparticipatie worden herkend aan de hand van specifieke testen. Revalidatiebehandeling dient afgestemd te worden op werkhervatting, met inachtneming van daarmee geassocieerde factoren. Bedrijfsarts en verzekeringsarts hebben een prominente rol in nauwe samenwerking met de revalidatiearts en de werkgever, ook op lange termijn. De patiënt is beheerder van een document waarin alle professionals vermelden welke zorg zij hebben verleend in het proces naar arbeidparticipatie. Hierdoor is de patiënt in staat dit proces actief te bewaken.
Deze multidisciplinaire richtlijn biedt NAH-patiënt en professional houvast om duurzame arbeidsparticipatie te effectueren.