In dit artikel wordt het Generation R Onderzoek gepresenteerd. Dit onderzoek bestudeert de groei, ontwikkeling en gezondheid vanaf het vroege foetale leven tot de jongvolwassenheid. Het onderzoek richt zich op vier primaire onderzoeksgebieden: (1) groei en fysieke ontwikkeling, (2) gedragsmatige en cognitieve ontwikkeling, (3) ziekten op de kinderleeftijd, en (4) gezondheid en gezondheidszorg voor zwangeren en hun kinderen. De algemene doelstellingen van het onderzoek zijn:
1.
het beschrijven van de normale en abnormale groei, ontwikkeling en gezondheid vanaf het vroege foetale leven tot de jongvolwassenheid in een multi-etnische populatie;
2.
het identificeren van biologische, sociale en omgevingsgerelateerde determinanten van deze normale en abnormale groei, ontwikkeling en gezondheid;
3.
het bestuderen van de effectiviteit van de huidige strategieën voor preventie en vroege identificatie van risicogroepen.
Uiteindelijk moet dit onderzoek een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van strategieën voor het optimaliseren van de gezondheid en gezondheidszorg voor zwangeren en hun kinderen. Het Generation R Onderzoek is een prospectief populatie-gebaseerd cohortonderzoek in Rotterdam. In deze stedelijke omgeving zullen 10.000 individuen vanaf het vroege foetale leven tot de jongvolwassenheid worden gevolgd. Gegevens worden verkregen door middel van lichamelijk onderzoek, vragenlijsten, interviews, echografisch onderzoek en onderzoek in lichaamsmaterialen. De volledige inclusie en gegevensverzameling zijn begonnen in 2002.