Functionele benauwdheid (benauwdheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak) komt veel voor in de eerste lijn. Huisartsen vinden deze klachten vaak moeilijk te behandelen en weten dikwijls niet goed hoe ze deze patiënten het beste kunnen helpen. De psychosomatisch oefentherapeut heeft een behandelaanbod op maat voor deze patiënten. Aan de hand van een casus bespreken we de functionele benauwdheid en de rol van psychosomatisch oefentherapeuten in de behandeling van deze klachten.
Functionele benauwdheid kan vele oorzaken hebben. Stress en spanningen kunnen een rol spelen. Ook kan het lichaam gevoeliger zijn geworden voor benauwdheidsprikkels. Sommige patiënten focussen zich meer op de klachten van benauwdheid en weer andere patiënten interpreteren de klachten verkeerd. Psychosomatisch oefentherapeuten kunnen helpen bij het vinden en geven van een verklaring voor de benauwdheidsklachten van een patiënt. Zij maken gebruik van een aantal effectieve behandelmogelijkheden: psycho-educatie en voorlichting, therapeutisch lichaamswerk (lichamelijke oefeningen, mindfulness, ontspanningsoefeningen), cognitieve gedragstherapie en taakgerichte hulpverlening (stappenplan op maat).
Psychosomatisch oefentherapeuten zijn laagdrempelig in de eerste lijn aanwezig. Ze gebruiken een lichaamsgerichte benadering, maar staan tegelijkertijd stil bij de externe en interne stressoren die een mogelijke rol spelen. Hierdoor is de psychosomatische oefentherapie een welkome aanvulling in de eerste lijn voor onverklaarde klachten in het algemeen en functionele benauwdheid in het bijzonder.