Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Eiwit

Auteurs : Prof. dr. ir. Peter Weijs, Dr. Maarten Soeters

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zowel in het lichaam als in de voeding is het macronutriënt eiwit een belangrijke component. Eiwit is essentieel voor de structuur en functie van het lichaam. Spiermassa is hier een goed voorbeeld van. Door een voortdurende vervanging van lichaamseiwit wordt de functie van het lichaam onderhouden. Hiervoor is een dagelijkse aanvoer van voedingseiwit noodzakelijk, met name van essentiële aminozuren. Onder bepaalde omstandigheden is de eiwitbehoefte verhoogd, zoals bij chronische of acute ziekte, op hoge leeftijd en in geval van training. Duurzaamheid en de vervanging van dierlijk door plantaardig eiwit speelt een steeds grotere rol in dit thema. Al deze aspecten komen in dit hoofdstuk uitvoerig aan bod.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Burd NA, Tang JE, Moore DR, et al. Exercise training and protein metabolism: influences of contraction, protein intake, and sex-based differences. J Appl Physiol. 1985 2009;106(5):1692–701. Burd NA, Tang JE, Moore DR, et al. Exercise training and protein metabolism: influences of contraction, protein intake, and sex-based differences. J Appl Physiol. 1985 2009;106(5):1692–701.
3.
go back to reference WHO. Protein and amino acid requirements in human nutrition, Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation (WHO Technical Report Series 935); Genève: WHO; 2007. WHO. Protein and amino acid requirements in human nutrition, Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation (WHO Technical Report Series 935); Genève: WHO; 2007.
5.
go back to reference Van Vliet S, Burd NA, van Loon LJ. The skeletal muscle anabolic response to plant- versus animal-based protein consumption. J Nutr. 2015;145(9):1981–91. Van Vliet S, Burd NA, van Loon LJ. The skeletal muscle anabolic response to plant- versus animal-based protein consumption. J Nutr. 2015;145(9):1981–91.
6.
go back to reference Mathai JK, Liu Y, Stein HH. Values for digestible indispensable amino acid scores (DIAAS) for some dairy and plant proteins may better describe protein quality than values calculated using the concept for protein digestibility-corrected amino acid scores (PDCAAS). Br J Nutr. 2017;117(4):490–9.CrossRefPubMed Mathai JK, Liu Y, Stein HH. Values for digestible indispensable amino acid scores (DIAAS) for some dairy and plant proteins may better describe protein quality than values calculated using the concept for protein digestibility-corrected amino acid scores (PDCAAS). Br J Nutr. 2017;117(4):490–9.CrossRefPubMed
7.
go back to reference FAO. Findings and recommendations of the 2011 FAO Expert Consultation on Protein Quality Evaluation in Human Nutrition. Rome: FAO; 2011. FAO. Findings and recommendations of the 2011 FAO Expert Consultation on Protein Quality Evaluation in Human Nutrition. Rome: FAO; 2011.
8.
go back to reference Gezondheidsraad. Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad; 2001. Publicatienummer 2001/19R (gecorrigeerde editie: juni 2002). Gezondheidsraad. Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad; 2001. Publicatienummer 2001/19R (gecorrigeerde editie: juni 2002).
9.
go back to reference Deutz NE, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33(6):929–36.CrossRefPubMedPubMedCentral Deutz NE, Bauer JM, Barazzoni R, et al. Protein intake and exercise for optimal muscle function with aging: recommendations from the ESPEN Expert Group. Clin Nutr. 2014;33(6):929–36.CrossRefPubMedPubMedCentral
10.
go back to reference Kerksick CM, Wilborn CD, Roberts MD, et al. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15(1):38.CrossRefPubMedPubMedCentral Kerksick CM, Wilborn CD, Roberts MD, et al. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr. 2018;15(1):38.CrossRefPubMedPubMedCentral
11.
go back to reference Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012;108(Suppl 2):S105–12.CrossRefPubMed Westerterp-Plantenga MS, Lemmens SG, Westerterp KR. Dietary protein – its role in satiety, energetics, weight loss and health. Br J Nutr. 2012;108(Suppl 2):S105–12.CrossRefPubMed
12.
go back to reference World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective. Continuous update project expert report; 2018. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective. Continuous update project expert report; 2018.
13.
go back to reference Cuenca-Sánchez M, Navas-Carrillo D, Orenes-Piñero E. Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr. 2015;15;6(3):260–6. Cuenca-Sánchez M, Navas-Carrillo D, Orenes-Piñero E. Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr. 2015;15;6(3):260–6.
14.
go back to reference Voedingscentrum. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers. Den Haag: Voedingscentrum; 2015. Voedingscentrum. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers. Den Haag: Voedingscentrum; 2015.
Metagegevens
Titel
Eiwit
Auteurs
Prof. dr. ir. Peter Weijs
Dr. Maarten Soeters
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_9