Inleiding: Vanuit twee op het gevoel tegengestelde bewegingen (sluiting van een consultatiebureaulocatie versus grotere zichtbaarheid in de wijk) ontstond het idee om in een pilot het consultatiebureau (CB) van Sint Philipsland (Zeeland) op een school in het dorp in te richten.
Methode: In de pilot werden data verzameld om na te gaan of deze nieuwe organisatie van het CB op de school impact had op 1) de deelname van ouders en kinderen (de proportie no show), 2) de tevredenheid over de werkwijze en de aangeboden zorg, en 3) de kosten van de dienstverlening. De proportie no show en de kosten werden vergeleken met een reguliere werkwijze op een vergelijkbare CB-locatie.
Resultaten: De extra aanwezigheid van de jeugdgezondheidszorg in de school wordt als meerwaarde gezien. Ouders geven de nieuwe vorm van CB een score van 8,6 op 10. De proportie no show in het CB op de school in Sint Philipsland is lager dan in het reguliere CB in een dorp in Zeeland met een vergelijkbare populatie (Yerseke) (9,7 % versus 14,4 %) en de kosten zijn € 34,21 per kind lager bij het CB op school dan bij de reguliere vorm.
Conclusie: Ondanks de kleinschalige opzet werd het ervaren succes ter plaatse bevestigd door de resultaten, die daarnaast een eerste inzicht geven in de mogelijke meerwaarde van de organisatie van het CB op school.