We beschrijven drie casus van dagelijks ongewenst urineverlies; de ontwikkeling van de vesicovaginale fistel (VVF) verschilt per casus. Een VVF ontstaat meestal postoperatief, als complicatie van urologische, gynaecologische of chirurgische ingrepen.
De robotgeassisteerde laparoscopische repair is, naast de bekende abdominale en vaginale benadering, een goede keuze bij gecompliceerde of persisterende VVF’s. Laparoscopische repair is effectief en veilig en geniet alle voordelen van de minimaal invasieve chirurgie. Het grootste voordeel van de robotgeassisteerde vesicovaginale benadering is de combinatie van precieze blaaschirurgie met het vaginaal sluiten van de fistel. De fistel wordt volledig uitgesneden en het overige weefsel wordt in twee lagen gesloten.
In de internationale literatuur is het positieve resultaat van de robotgeassisteerde laparoscopische VVF-repair al veelvuldig beschreven. Voor zover ons bekend is, is dit de eerste keer dat deze gecombineerde methode beschreven wordt in Nederland.
Deze benadering van de VVF verdient naar onze mening meer aandacht.