Letsel als gevolg van een whiplash (acceleratiedeceleratiebeweging van de nek) komt ongeveer 15.000 keer per jaar voor.
1 Veel gevolgen van een whiplashletsel gaan vanzelf over. In 20–30% van de gevallen ontwikkelen zich chronische klachten.
1 Het verhaal van een auto-ongeval met de combinatie nekpijn en aandachts- en concentratiestoornissen is het beeld dat bedrijfs- en verzekeringsartsen regelmatig op hun spreekuur zien. De vraag of deze klachten als laat gevolg van het whiplashletsel zijn te beschouwen, is voor hen meestal niet aan de orde. Het gaat om het bepalen van het vermogen om te kunnen werken en om een re-integratieadvies. Voor de mensen zelf is die vraag naar de oorzaak wel van belang. Zij ervaren beperkingen in het dagelijks functioneren als gevolg van het ongeval. Daarom is de kwestie oorzaak-gevolg voor de bedrijfs- en verzekeringsarts wel weer relevant. Chronische klachten kunnen te maken hebben met psychologische factoren en psychiatrische beelden. Een inadequate copingstijl, bewegingsangst, posttraumatische stress en de gedachte dat whiplash heel ernstig is, zijn de belangrijkste factoren.
2 Het niet herkennen en erkennen van deze factoren, en daardoor niet behandelen, kunnen het herstel stagneren. Het beoordelen, behandelen en begeleiden van de gevolgen van het whiplashletsel vraagt een multidisciplinaire aanpak. …