Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-11-2010 | Voor U Gelezen

Welke handschoen beschermt het best bij prikaccidenten?

Auteur: Ingrid Snels

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 9/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Om besmetting met bloedoverdraagbare aandoeningen te voorkomen, worden in de gezondheidszorg handschoenen gedragen. Mansouri et al. onderzochten welke handschoenen het minst bloed doorlaten bij prikaccidenten. Zij staken steeds een nieuwe hechtnaald die in paardenbloed was gedoopt, door handschoenen van nitril, latex of een dubbele laag latex. Met behulp van een apparaat werd de bebloede naald door de verschillende soorten handschoenen gestoken in een buisje met fysiologisch zout. Deze buisjes werden vervolgens gecodeerd en een andere, geblindeerde onderzoeker telde hoeveel rode bloedcellen er in het buisje zaten. Het bleek dat de handschoen met dubbele latex het minste bloed doorliet (mediaan 3 erytrocyten; interquartile range (IQR) 0-57); de handschoen van nitril beschermde beter (mediaan 33,5; IQR 6,75-156,5) dan de enkele latexhandschoen (mediaan 229,5; IQR 64-442,5). Alle handschoenen deden het beduidend beter dan geen bescherming (1288; IQR 1081-1432). Volgens de auteurs is dit het eerste experimentele onderzoek naar het beschermende effect van verschillende handschoenen tegen bloedoverdraagbare aandoeningen. Helaas wordt het nut van deze resultaten beperkt doordat in de praktijk de meeste handschoenperforaties onopgemerkt blijven. Overigens wordt in de LCI-richtlijn Prikaccidenten bij de beoordeling daarvan geen rekening gehouden met het wel of niet dragen van handschoenen. Of dit bij een herziening wel moet gebeuren valt op basis van dit onderzoek niet te zeggen. …
Metagegevens
Titel
Welke handschoen beschermt het best bij prikaccidenten?
Auteur
Ingrid Snels
Publicatiedatum
01-11-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 9/2010
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-010-0162-5