Volwassenen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) hebben vaak moeite met tijdmanagement en het nakomen van afspraken. Een belangrijke functie voor tijdmanagement is tijdwaarneming, die weer samenhangt met de werking van het kortetermijn- en het werkgeheugen. De onderliggende mechanismen van tijdmanagement bij volwassenen met ADHD zijn grotendeels onbekend.
In een recente studie van Mette en collega’s uit 2015 werden tijdwaarneming en geheugenfuncties getest bij volwassen patiënten met ADHD (n = 59) die wel of niet behandeld werden met stimulantia. De prestaties op een tijdreproductietaak en kortetermijn- en werkgeheugentaken werden vergeleken met die van gezonde controles zonder een ADHD-diagnose (n = 32).
Zoals verwacht lieten de resultaten een tekort zien in het kortetermijn- en het werkgeheugen bij volwassenen met ADHD vergeleken met de controles. In tegenstelling tot eerder onderzoek verschilden de groepen niet op de tijdreproductietaak. Ook werd er geen relatie gevonden tussen de geheugenprestaties en de prestaties op de tijdreproductietaak. Deze studie suggereert dat andere cognitieve tekorten dan de tijdwaarneming per se, zoals executieve disfuncties of het geheugen, relevanter zijn voor patiënten om zich aan afspraken te houden. Verder onderzoek is nodig om deze resultaten verder te valideren, bijvoorbeeld omdat er enkele beperkingen kleven aan de tijdreproductietaak.