Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Vertering en absorptie

Auteurs : Dr. ir. Nicolette Wierdsma, Dr. Karin Koopman

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk komen de vertering en absorptie van koolhydraten, eiwitten, vetten en vocht in de tractus digestivus aan bod. Vertering is het fysiologische proces waarbij de ingenomen voeding zodanig wordt afgebroken dat deze in de tractus digestivus kan worden opgenomen. Absorptie omvat het transport van de voedingsstoffen door de mucosa naar de bloedbaan of lymfe. Vertering start al in de mond als de voeding wordt gemengd met speeksel dat geproduceerd wordt door de speekselklieren. In de dunne darm worden de voedingsstoffen aan de voedselbrij onttrokken en vervolgens worden de laatste onverteerbare voedingsresten naar het colon getransporteerd. Motiliteit en secretie zijn voorwaarden voor een optimale vertering en absorptie van voedingstoffen.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
1.
go back to reference Goodwin BE. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. Adv Physiol Educ. 2010;34:44–53.CrossRef Goodwin BE. Insights into digestion and absorption of major nutrients in humans. Adv Physiol Educ. 2010;34:44–53.CrossRef
2.
go back to reference Levin RJ. Digestion and absorption of carbohydrates – from molecules and membranes to humans. Am J Clin Nutr. 1994;59(3):690S-8.CrossRefPubMed Levin RJ. Digestion and absorption of carbohydrates – from molecules and membranes to humans. Am J Clin Nutr. 1994;59(3):690S-8.CrossRefPubMed
3.
go back to reference Erickson RH, Kim YS. Digestion and absorption of dietary protein. Annu Rev Med. 1990;43:133–9.CrossRef Erickson RH, Kim YS. Digestion and absorption of dietary protein. Annu Rev Med. 1990;43:133–9.CrossRef
4.
go back to reference Carey MC, Small DM, Bliss CM. Lipid digestion and absorption. Annu Rev Physiol. 1983;45:6651–77.CrossRef Carey MC, Small DM, Bliss CM. Lipid digestion and absorption. Annu Rev Physiol. 1983;45:6651–77.CrossRef
5.
go back to reference Sandström B. Micronutrient interactions: effects on absorption and bioavailability. Br J Nutr. 2001;85(suppl2):S181–5.CrossRefPubMed Sandström B. Micronutrient interactions: effects on absorption and bioavailability. Br J Nutr. 2001;85(suppl2):S181–5.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Sauer J-M, Merchant H. Physiology of the gastrointestinal system. In: McQueen C (red.). Comprehensive toxicology, 3e druk. Elsevier, Amsterdam; 2018. pp. 16-44. Sauer J-M, Merchant H. Physiology of the gastrointestinal system. In: McQueen C (red.). Comprehensive toxicology, 3e druk. Elsevier, Amsterdam; 2018. pp. 16-44.
7.
go back to reference Said HM. Intestinal absorption of vitamin K: cellular and molecular mechanisms. In: Physiology of the Gastrointestinal System. In: McQueen C (red.). Comprehensive toxicology, 3e druk. Elsevier, Amsterdam; 2018. pp. 1197–9. Said HM. Intestinal absorption of vitamin K: cellular and molecular mechanisms. In: Physiology of the Gastrointestinal System. In: McQueen  C (red.). Comprehensive toxicology, 3e druk. Elsevier, Amsterdam; 2018. pp. 1197–9.
8.
go back to reference Krul C, Luiten-Schulte A, Baandagger R, et al. Application of a dynamic in vitro gastrointestinal tract model to study the availability of food mutagens, using heterocyclic aromatic amines as model compounds. Food Chem Toxicol. 2000;38(9):783–92.CrossRefPubMed Krul C, Luiten-Schulte A, Baandagger R, et al. Application of a dynamic in vitro gastrointestinal tract model to study the availability of food mutagens, using heterocyclic aromatic amines as model compounds. Food Chem Toxicol. 2000;38(9):783–92.CrossRefPubMed
9.
go back to reference Wierdsma NJ, Peters JH, van Bokhorst-de van der Schueren MA, et al. Bomb calorimetry, the gold standard for assessment of intestinal absorption capacity: normative values in healthy ambulant adults. J Hum Nutr Diet. 2014;27(Suppl 2):57–64. Wierdsma NJ, Peters JH, van Bokhorst-de van der Schueren MA, et al. Bomb calorimetry, the gold standard for assessment of intestinal absorption capacity: normative values in healthy ambulant adults. J Hum Nutr Diet. 2014;27(Suppl 2):57–64.
Metagegevens
Titel
Vertering en absorptie
Auteurs
Dr. ir. Nicolette Wierdsma
Dr. Karin Koopman
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_3