In hoofdstuk 1 worden de bij het biopsychosociaal denkmodel behorende begrippen, methodiek en systematiek uitgebreid gedefinieerd en toegelicht. De algemene (sub)doelstellingen van het vak worden verklaard, gekoppeld aan de implementatie op de werkvloer. Het Meerdimensionaal Belasting Belastbaarheidmodel (MDBB-model), Common Sense Model, New disability model en de KNGF-richtlijn Verslaglegging krijgen een belangrijke plaats. Binnen anatomische, medische, psychologische en psychofysiologische begrippenkaders wordt de link gelegd met veelvoorkomende manueeltherapeutische werkdiagnoses.
Er is ruime aandacht voor het concept van de bindweefselplaten, onder andere voor de rol van het myofasciale bindweefsel en het tussenliggende losmazige reticulaire bindweefsel (MCDAS). Belangrijke aandoeningen worden beschreven ter bevordering van het screeningsproces. Er is veel aandacht voor patroonherkenning, rode vlaggen, protocollen en protocolprofielen. Aan de hand van innovatieve differentiaaldiagnostiek kunnen ‘medisch begrepen’ pijn en ‘medisch onbegrepen’ pijn worden geclasseerd binnen diagnosegroepen en protocolprofielen. Een nieuw diagnosecoderingsysteem vereenvoudigt en verbetert outcome monitoring. Binnen het psychologische en psychofysiologische begrippenkader worden alle aspecten rond de gele vlaggen belicht, zoals centrale sensitisatie. Er is ruime aandacht voor de werking van het zenuwstelsel en de invloed van stress, en er wordt inzicht verschaft in de verschillende behandelstrategieën en de hypothese van de segmentale stoornis.
In 28 intermezzi worden praktische problemen en abstracte informatie inzichtelijk gemaakt. Mooie voorbeelden zijn de gazonmetafoor, de emmermetafoor, de marmelademetafoor en de 24-uurregel.