Inleiding. Leefstijlinterventies waaronder begeleiding bij stoppen met roken, worden in de NVAB-leidraad als logisch vervolg na preventief medisch onderzoek (PMO) geaccepteerd. Over de effectiviteit van interventies onder rokende werknemers in Nederland is weinig bekend. Stoppen met roken geeft een forse stijging in de levensverwachting. PMO kan worden gevolgd door een interventie om werknemers te laten stoppen met roken. Doel van dit onderzoek was om te onderzoeken welk deel van de rokers die aan PMO deelnemen, overweegt om te stoppen met roken; om de effectiviteit en de doelmatigheid van coaching bij stoppen met roken te onderzoeken; en om een indruk te krijgen van de bijdrage van het PMO aan succesvol stoppen.
Methode. Een cohort van alle 315 werknemers in de bouw in één arboregio werd in het kader van PMO onderzocht. 97 werknemers rookten (31%) en van alle rokers die overwogen te stoppen (50), accepteerde 82% de aangeboden coaching per telefoon. Zij vormden de interventiepopulatie (41 rokers). De controlegroep (57 rokers) kwam uit drie andere arboregio’s.
Resultaat. Tijdens een PMO van werknemers in de bouwnijverheid werden alle 150 rokers in twee populaties gepolst over hun motivatie om te stoppen met roken. 60% van hen overwoog dit wel eens. De interventiepopulatie kreeg telefonische coaching bij uitvoering van een stopplan. Bij nameting 12–16 maanden na de PMO was 32% van de interventiepopulatie gestopt met roken. Dit zijn er significant meer dan in de controlepopulatie waar 12% was gestopt.
De investering per extra stopper bedraagt 25 telefonische consulten. Het Number Needed to Treat bedraagt 5,15. Uitkomsten uit een PMO kunnen de motivatie om te stoppen met roken vergroten. De effectiviteit van PMO zal hoger zijn indien alle uitkomsten (inclusief de uitkomsten van het longfunctieonderzoek en het bloedonderzoek waarmee het risicofactorenprofiel voor hart- en vaatziekten wordt vastgesteld) beschikbaar zijn. Na confrontatie met alle relevante uitkomsten van het PMO, kan de bedrijfsarts met de werknemer het gesprek aangaan om de motivatie om met roken te stoppen, te vergroten.
De opbrengst van een interventie kan hoger zijn, indien gedurende een langere periode actieve telefonische terugvalpreventie wordt gerealiseerd.