Janssen P, Gorter K, Stolk R, Rutten G. Screening op diabetes mellitus type 2 in de huisartsenpraktijk. Tijdschr praktijkonderst 2009;4:126-31.
Diabetes mellitus type 2 is dikwijls ongediagnosticeerd. Vroegtijdige opsporing van diabetes type 2 en aansluitend intensieve, multifactoriële behandeling zouden complicaties en sterfte door diabetes kunnen reduceren. Definitief bewijs voor dit nut van vroegtijdige screening is echter niet geleverd. Het ADDITION-onderzoek (Anglo-Danish-Dutch study of intensive treatment in people with screen-detected diabetes in primary care) is opgezet om te onderzoeken of vroegtijdige opsporing inderdaad sterfte en complicaties vermindert.
Van 2002 tot 2004 hebben de schrijvers van dit artikel 56.978 personen tussen 50 en 70 jaar, uit 79 huisartsenpraktijken in Zuidwest-Nederland, uitgenodigd voor deelname aan populatiescreening op diabetes type 2. In totaal hebben zij 586 (1,0%) personen gediagnosticeerd met diabetes, en 1.296 deelnemers (2,3%) met een gestoorde glucoseregulatie. De score op de risicovragenlijst was hoger naarmate de glucosestofwisseling sterker gestoord was.
De opbrengst van populatiescreening was laag en varieerde sterk per huisartsenpraktijk, onafhankelijk van specifieke huisarts- en praktijkkenmerken, zoals speciale interesse van de huisarts in diabetes, of wel of geen speciaal diabetesspreekuur. Casefinding in de huisartsenpraktijk lijkt meer dan populatiescreening geschikt voor detectie van ongediagnosticeerde diabetes type 2. Elke huisartsenpraktijk zou daarom systematisch casefinding moeten toepassen.