Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-04-2025 | redactioneel

Religie en rouw

Auteur: Annemarie de Leng

Gepubliceerd in: GZ - Psychologie | Uitgave 2/2025

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Het was 1989. Mijn naaste familielid, een gereformeerde vrouw van in de veertig, verloor in dat jaar haar hoogzwangere halfzusje als gevolg van een niet ontdekte zwangerschapsvergiftiging. Ook haar ongeboren kindje redde het niet. Het bracht mijn naaste in een enorm dilemma. Ze was boos op God, die haar haar lieve halfzusje ontnam, samen met haar baby. Wat had zij gedaan om dit te verdienen? Haar halfzusje keek zo uit naar dit kindje, het was haar eerste zwangerschap en ze was al die tijd zielsgelukkig geweest met het ongeboren leven dat in haar groeide. Waarom moest ze dood? Tegelijkertijd voelde mijn naaste zich enorm schuldig over deze boosheid. Want boos zijn op God, dat mocht ze niet. Wie was zij om God te bekritiseren? Vanuit haar opvoeding was ze immers grootgebracht met het idee dat de dood van haar halfzusje en de baby Gods wil was en dat ze er vrede mee moest hebben. Maar dat lukte haar niet. Ze worstelde jarenlang in stilte met haar verdriet, haar schuldgevoel en haar boosheid - vooral omdat ze dacht dat die gevoelens niet mochten bestaan. Pas veel later, toen ze in een veilige setting haar verhaal durfde te delen, begon bij haar langzaam het besef te groeien dat haar pijn en boosheid geen tekenen van ongeloof waren, maar van menselijkheid. …
Metagegevens
Titel
Religie en rouw
Auteur
Annemarie de Leng
Publicatiedatum
01-04-2025
Uitgeverij
BSL Media & Learning
Gepubliceerd in
GZ - Psychologie / Uitgave 2/2025
Print ISSN: 1879-5080
Elektronisch ISSN: 1879-5099
DOI
https://doi.org/10.1007/s41480-025-1897-z