Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-06-2013 | Psychobellettrie

Ontluikend zelfbesef

Een psychologie van de kindertijd, door literatuur geïnspireerd

Auteur: Frits Boer

Gepubliceerd in: Kind & Adolescent Praktijk | Uitgave 2/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Er bestaat een onontdekte wereld. Wij zijn er allemaal geweest, maar weten niet meer hoe het er was. Het is de wereld van het schoolkind. In de vorige eeuw deed het Engelse echtpaar Iona en Peter Opie (1959) een inmiddels klassiek onderzoek naar de orale folklore van kinderen op de schoolleeftijd. Zij lieten zien hoe aftelversjes als Iene Miene Mutte en regels als Eens gegeven, blijft gegeven dienen om orde te scheppen in een heterogeen groepsverband van kinderen, zonder daarbij een beroep te hoeven doen op volwassenen. Deze folklore overschrijdt landsgrenzen, kan tot honderden jaren geleden worden getraceerd en gaat geheel langs orale weg over van kind op kind. In hun ontwikkeling speelt zij een belangrijke rol. Maar zo rijk als de wereld van schoolkinderen naar voren komt uit de beschrijving van Peter en Iona Opie, zo krijg je hem nimmer beschreven door kinderen zelf. Wanneer je een jongen van een jaar of tien vraagt wat hij zoal doet in zijn vrije tijd wanneer hij niet aan de computer of bij de tv zit, luidt zijn antwoord beknopt: ‘spelen’. Met enige moeite lukt het nog wel te achterhalen waar dat plaatsvond, maar niets over die boeiende folklore. De Opies gebruiken voor dat genootschap van kinderen in de schoolleeftijd de term unselfconscious culture. Met andere woorden: het is een cultuur die door de deelnemers zelf niet als zodanig wordt beleefd. …
Literatuur
go back to reference Iona & Peter Opie (1959). The Lore and Language of Schoolchildren. Oxford: Oxford University Press. Iona & Peter Opie (1959). The Lore and Language of Schoolchildren. Oxford: Oxford University Press.
go back to reference Michael Ondaatje (2011). The Cat’s Table. Londen: Jonathan Cape. (Nederlandse vertaling van Barbara de Lange: De kattentafel, Amsterdam: Prometheus, 2011). Michael Ondaatje (2011). The Cat’s Table. Londen: Jonathan Cape. (Nederlandse vertaling van Barbara de Lange: De kattentafel, Amsterdam: Prometheus, 2011).
Metagegevens
Titel
Ontluikend zelfbesef
Een psychologie van de kindertijd, door literatuur geïnspireerd
Auteur
Frits Boer
Publicatiedatum
01-06-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Kind & Adolescent Praktijk / Uitgave 2/2013
Print ISSN: 1571-4136
Elektronisch ISSN: 1875-7065
DOI
https://doi.org/10.1007/s12454-013-0027-1