Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-12-2010 | Column

Nut heeft geen zin

Auteur: Jaap van der Stel

Gepubliceerd in: Verslaving | Uitgave 4/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Laatst hoorde ik op een feestje de postmoderne tegeltjeswijsheid: ‘Nut heeft geen zin.’ Onzin natuurlijk, maar wel leuk om over na te denken. De gedachte dat iets nuttig moet zijn is zo alomtegenwoordig, dat er juist daarom goede redenen zijn er vraagtekens bij te plaatsen. Tegeltjeswijsheid staat niet echt in hoog aanzien. Wijsheid dwingt nog steeds respect af, maar wordt nauwelijks gezien als iets dat binnen het bereik van ‘gewone’ mensen ligt. Voor hogescholen of universiteiten is het bevorderen van wijsheid geen oogmerk meer. Toch is het niet zo moeilijk om te verduidelijken wat wijsheid is en hoe je het kunt meten. In The wisdom paradox (2006) legt Elkhonon Goldberg helder uit hoe het komt dat veel oudere mensen in cognitief opzicht zeer goed kunnen functioneren en geweldige prestaties kunnen leveren, ondanks dat op scans bij hen allerlei microscopisch kleine anatomische afwijkingen worden vastgesteld, die mogelijk aanwijzingen zijn dat dementie (Alzheimer) in het verschiet ligt. Dit is de paradox waar hij op wijst. Goldberg stelt dat mensen, door de vorming van zeer stabiele en elkaar overlappende geheugennetwerken in de linker hemisfeer, al op jonge leeftijd leren patronen te herkennen en daar later in het leven steeds meer bedreven in worden. En als gevolg daarvan adequaat te handelen. Behalve objecten in de werkelijkheid kunnen ze ook moeiteloos ingewikkelde grammaticale constructies herkennen of maken, zelfs wanneer op later leeftijd de woordenschat is afgenomen. Patronen kunnen verder betrekking hebben op abstracte concepten of ingewikkelde beslissingen. Ervaren psychiaters kunnen vaak al ‘op het eerste gezicht’ een diagnose opperen; patroonherkenning is de basis voor de intuïtie. …
Literatuur
go back to reference Goldberg, E. (2006). The wisdom paradox: How your mind can grow stronger as your brain grows older. New York: Gotham Books. Goldberg, E. (2006). The wisdom paradox: How your mind can grow stronger as your brain grows older. New York: Gotham Books.
Metagegevens
Titel
Nut heeft geen zin
Auteur
Jaap van der Stel
Publicatiedatum
01-12-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Verslaving / Uitgave 4/2010
Print ISSN: 1574-1842
Elektronisch ISSN: 1875-7073
DOI
https://doi.org/10.1007/s12501-010-0696-3