Wiersma Tj, Kamphuis M, Van den Akker-van Marle ME. Nieuwe richtlijn niet-scrotale testis. Huisarts Wet 2014;57(2):84-7.
Niet-scrotale testis (NST), aangeboren of verworven, is de meest voorkomende genitale afwijking bij jongens. Als spontane indaling uitblijft, is orchidopexie de aangewezen behandeling, maar er is discussie over de leeftijd waarop deze chirurgische ingreep het best kan plaatsvinden. Op basis van de beschikbare kennis heeft een expertgroep een schatting gemaakt van de uitkomsten op verschillende leeftijden en een beslissingsanalyse opgesteld.
Opereren zo snel mogelijk na het ontdekken van de afwijking geeft minder verlies aan kwaliteit van leven dan niet opereren. Bij een tweezijdige afwijking komt dat doordat de ingreep de kans op later vaderschap vergroot, bij een eenzijdige afwijking schuilt de winst vooral in het cosmetisch resultaat. In dat laatste geval kan men de timing van de ingreep laten afhangen van de voorkeur van de ouders en de patiënt – bij aangeboren NST opereert men liefst op de leeftijd van 6-12 maanden, bij verworven NST kan men desgewenst wachten tot de puberteit. De expertgroep acht het niet opereren van unilaterale afwijkingen niet acceptabel en adviseert daarom ook bij een eenzijdige niet-scrotale testis te opereren, omdat het een eenvoudige en goedkope ingreep is, waarmee de testis behouden blijft en liesklachten voorkomen kunnen worden.