Doel: Doel van deze studie is om de gezondheidstoestand van bedrijfsartsen, hun blootstelling aan psychosociale risico’s en hun werkvermogen in kaart te brengen.
Methode: Een cross-sectionele observationele studie met een onlinevragenlijst.
Resultaten: Een aanzienlijk deel van de 98 onderzochte bedrijfsartsen heeft gezondheidsklachten, met name veel herstelbehoefte na het werk (23%), veel stressklachten (24%), een hoog risico op alcoholmisbruik (32%) en chronische aandoeningen (59%). Het spanningsveld tussen de zorg voor werknemer en de belangen van de klant, hoge werkdruk en gebrek aan steun van de leidinggevende zijn de belangrijkste psychosociale risicofactoren. De twee laatstgenoemde risicofactoren zijn significant gerelateerd aan een hoge herstelbehoefte na het werk. Veel stressklachten of meer herstelbehoefte na het werk is gerelateerd aan een lagere inschatting van het werkvermogen, een mindere mate van bevlogenheid en verminderd functioneren op het werk. Aanwezigheid van één of meer chronische aandoeningen hangt samen met een lagere inschatting van het werkvermogen.
Conclusie: Veel stressklachten of een hoge herstelbehoefte na het werk hebben mogelijk negatieve gevolgen voor het werk van bedrijfsartsen. Leidinggevenden van bedrijfsartsen moeten alert zijn op signalen van (mentale) gezondheidsklachten. De mogelijke oorzaken in het werk en de gevolgen voor het werkvermogen verdient meer aandacht.