Inleiding
De jeugdgezondheidszorg heeft een belangrijke taak bij het vroegtijdig opsporen van kinderen met een dysplastische heupontwikkeling en streeft naar een hoge kwaliteit van zorg. Patiënttevredenheid of oudertevredenheid is daarbij een belangrijk aspect.
Methode
In mei en juni 2015 is een online vragenlijstonderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van ouders met de screening op heupdysplasie en eventuele verwijzing en begeleiding. Ouders die met hun kind het consultatiebureau bezochten, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek via sociale media en de Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen.
Resultaten
In totaal vulden 194 ouders de vragenlijst volledig in. Verdeeld over vier groepen: niet verwezen, geen heupdysplasie (n = 57): niet verwezen, wel heupdysplasie (n = 35): wel verwezen, wel heupdysplasie (n = 81): en wel verwezen, geen heupdysplasie (n = 21). De ouders waren matig tevreden over de gehele screening: de score was 6,5 op een schaal van 1 tot 10. De niet verwezen, wel heupdysplasie-groep waardeerde de screening aanmerkelijk negatiever (5,3). Voor vrijwel alle respondenten met verwezen kinderen was duidelijk waarom zij werden verwezen. Over de communicatie waren de ouders minder positief: het op de hoogte zijn van de verschillende zorgverleners verderop in het verwijstraject van hetgeen eerder met de ouders was besproken, werd gemiddeld met een 5,9 gewaardeerd.
Discussie
Betere communicatie tussen jeugdarts en ouders tijdens screeningsconsulten en tussen jeugdarts en specialisten in het ziekenhuis kan bijdragen aan een hogere oudertevredenheid en daarmee aan een hogere kwaliteit van de jeugdgezondheidszorg. Het laatste kan gerealiseerd worden door goede samenwerkingsafspraken.