Inleiding: Als gevolg van een toenemende levensverwachting en achterblijvende geboortecijfers vergrijst de bevolking in Europese landen. Hierdoor is het belangrijk onderzoek te doen naar de relatie tussen slechte gezondheid en uitval uit de arbeidsmarkt voor verschillende routes van uitval onder oudere werknemers.
Methode: Deelnemers aan de ‘Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe’ (SHARE) in 2004 en 2006 in de leeftijd van 50 tot 63 jaar en werkzaam tijdens de basismeting werden geselecteerd (n=4585). Vier verschillende metingen van gezondheid werden gebruikt: ervaren algemene gezondheid, chronische ziekte, aanwezigheid van mobiliteitsproblemen en beperkingen in instrumentele dagelijkse activiteiten. Zelfgerapporteerde arbeidsparticipatie werd gecategoriseerd in vijf exclusieve antwoordmogelijkheden: betaalde arbeid, pensioen, werkloos, huisvrouw of arbeidsongeschikt. Logistische regressieanalyse werd gebruikt om het risico van slechte gezondheid op uitval uit de arbeidsmarkt gedurende 2 jaar follow-up te berekenen.
Resultaten: Gedurende de 2 jaar follow-up verliet 17% van de werknemers de arbeidsmarkt, hoofdzakelijk als gevolg van pensioen. Slechte gezondheid was sterk geassocieerd met werkloos worden (OR 2,10), pensionering (OR 1,35) en arbeidsongeschikt raken (OR 2,26–4,46), gecontroleerd voor individuele en werkgerelateerde kenmerken. Laag opleidingsniveau (OR 1,63–2,92), gebrek aan controle op het werk (OR 1,22–2,64), lage ‘effort-reward’-balans (OR 1,09–1,58) en obesitas (OR 1,40–1,91) waren risicofactoren voor vervroegde uittreding.
Conclusie en beschouwingen: Slechte gezondheid is een belangrijke voorspeller van uitval uit de arbeidsmarkt in deze groep.
Gezondheidsmanagement in bedrijven kan dus niet alleen een bijdrage leveren aan een betere gezondheid, maar ook aan een langere inzetbaarheid van het personeel.