Om de incidentie van uitzendgerelateerde psychische symptomen, leidend tot afkeuring, vanaf 2008 tot en met 2010 onder Nederlandse militairen vast te stellen, hebben wij een analyse gepleegd van de data van het bedrijf voor Bijzondere Medische Beoordelingen (BMB) aangevuld met die van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), de pensioenverzekeraar van Defensie.
Wij vinden jaarlijks 8 tot 16 gevallen in actieve dienst. Gelijktijdig zijn er ongeveer viermaal zoveel postactieven, korter dan 51/2 jaar met ontslag, en ongeveer achtmaal zoveel postactieven, langer dan 51/2 jaar met ontslag. Dit betekent dat over de afgelopen 3 jaren 75-80% van alle gevallen pas jaren na het trauma gaan disfunctioneren. Dit komt niet overeen met de bevindingen in de recente Angelsaksische literatuur.
De gemiddelde keurling is een mannelijke korporaal van de Koninklijke Landmacht die na erkenning gemiddeld 15% invaliditeitspensioen ontvangt.
Het aantal nieuwe gevallen neemt toe naarmate het trauma verder in het verleden ligt. Bij de postactieve gevallen zou de vraag kunnen worden gesteld in hoeverre de diagnose is beïnvloed door andere factoren.