Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-10-2000 | Basaal

De biologische basis van de smaak waarneming

Auteur: Jan Kroeze

Gepubliceerd in: Neuropraxis | Uitgave 5/2000

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Receptorprocessen beginnen verschillend voor de verschillende smaken, maar ze eindigen hetzelfde, namelijk met de depolarisatie van de smaakcel. Deze depolarisatie leidt tot activiteit in de eerste-orde neuronen die synaptische contacten maken met de basolaterale zijde van de smaakcellen. Zoals elke levende cel wordt ook de smaakcel gekenmerkt door een elektrisch potentiaalverschil tussen de buiten- en de binnenkant. De binnenkant is negatief geladen en de buitenkant positief: in rust is het verschil 60 mV. Wanneer, als gevolg van een stimulus, dit verschil kleiner wordt, spreekt men van depolarisatie. Depolarisatie ontstaat doordat binnen de cel de concentratie positieve ionen, zoals natrium, kalium en calcium, toeneemt. De natriumconcentratie kan toenemen doordat uit keukenzout gedissocieerd natrium via in het smaakcelmembraan gelegen ionpoorten in de cel terechtkomt. Ook calciumionen, die vrijkomen uit intracellulaire calciumreservoirs, dragen bij aan de depolarisatie van de smaakreceptorcel. …
Literatuur
go back to reference Erickson, R.P. (1982)‘The across-fiber pattern theory: An organizing principle for molar neural function’ in: Neff, W.D. (red) Contributions to sensory neurophysiology, dl. 6(pp.79-110), New York: Academic Press Erickson, R.P. (1982)‘The across-fiber pattern theory: An organizing principle for molar neural function’ in: Neff, W.D. (red) Contributions to sensory neurophysiology, dl. 6(pp.79-110), New York: Academic Press
go back to reference Frank, M. (1973) An analysis of Hamster afferent taste nerve response functions. Journal of general physiology, 61, 588-618. Frank, M. (1973) An analysis of Hamster afferent taste nerve response functions. Journal of general physiology, 61, 588-618.
go back to reference Kroeze, J.H.A. (1990)‘The perception of complex taste stimuli’ in: McBride, R.L. & MacFie, H.J.H. (red.) Psychological basis of sensory evalution. London: Elsevier Applied Science, pp.41-68. Kroeze, J.H.A. (1990)‘The perception of complex taste stimuli’ in: McBride, R.L. & MacFie, H.J.H. (red.) Psychological basis of sensory evalution. London: Elsevier Applied Science, pp.41-68.
go back to reference Kroeze, J.H.A., Linschoten, M.R.I & Ossebaard, C.A. (1994)‘Central and peripheral effects of spatial summation and mixture suppression in taste’ in: Kurihara, K., Suzuki, N. & Ogawa, H. (red.) Olfactiion & Taste, XI, Tokio/Berlijn: Springer Verlag, pp. 293-296. Kroeze, J.H.A., Linschoten, M.R.I & Ossebaard, C.A. (1994)‘Central and peripheral effects of spatial summation and mixture suppression in taste’ in: Kurihara, K., Suzuki, N. & Ogawa, H. (red.) Olfactiion & Taste, XI, Tokio/Berlijn: Springer Verlag, pp. 293-296.
go back to reference Mclaughlin, S.K., McKinnon, P.J. & Margolskee, R.F. (1992) Gustducin is a taste-cell-specific G Protein closely related to the transducins. Nature, 357, 563-569. Mclaughlin, S.K., McKinnon, P.J. & Margolskee, R.F. (1992) Gustducin is a taste-cell-specific G Protein closely related to the transducins. Nature, 357, 563-569.
go back to reference Ogawa, H., Sato, M. & Yamashita, S. (1968) Multiple sensitivity of chorda tympani fibers of the rat and hamster to gustatory and thermal stimuli. Journal of Physiology (London), 199, 223-240. Ogawa, H., Sato, M. & Yamashita, S. (1968) Multiple sensitivity of chorda tympani fibers of the rat and hamster to gustatory and thermal stimuli. Journal of Physiology (London), 199, 223-240.
go back to reference Rolls, E. (1994)‘Neural processing related to feeding in primates’ in: Legg, C.R. & Booth, D.A. (red.) Appetite , neural and behavioural bases. Oxford: Oxford University Press, pp. 11-53. Rolls, E. (1994)‘Neural processing related to feeding in primates’ in: Legg, C.R. & Booth, D.A. (red.) Appetite , neural and behavioural bases. Oxford: Oxford University Press, pp. 11-53.
go back to reference Steiner, J.E. (1979)‘Oral and facial innate motor responses to gustatory and some olfactory stimuli’ in: Kroeze, J.H.A. (red.) Preference behaviour and chemoreception, London: IRL-press, pp.247-273. Steiner, J.E. (1979)‘Oral and facial innate motor responses to gustatory and some olfactory stimuli’ in: Kroeze, J.H.A. (red.) Preference behaviour and chemoreception, London: IRL-press, pp.247-273.
go back to reference Wong, G.T., Gannon, K.S. & Margolskee, R.F. (1996) Transduction of bitter and sweet taste by gustducin. Nature, 381, 796-780. Wong, G.T., Gannon, K.S. & Margolskee, R.F. (1996) Transduction of bitter and sweet taste by gustducin. Nature, 381, 796-780.
go back to reference Wong, G.T., Ruiz-Avila, L. & Margolskee, R.F. (1999) Directing gene expression to gustducin-positive taste receptor cells. Journal of neuroscience, 19, 5802-5809 Wong, G.T., Ruiz-Avila, L. & Margolskee, R.F. (1999) Directing gene expression to gustducin-positive taste receptor cells. Journal of neuroscience, 19, 5802-5809
Metagegevens
Titel
De biologische basis van de smaak waarneming
Auteur
Jan Kroeze
Publicatiedatum
01-10-2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Neuropraxis / Uitgave 5/2000
Print ISSN: 1387-5817
Elektronisch ISSN: 1876-5785
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078975