Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

01-10-2011

Bij een patiënt met ernstige erosies zijn er bepaalde klinische kenmerken waaraan ik kan zien wat de oorzaak is (voeding/reflux). Wat is mijn verdere rol als mondhygiënist?

Auteur: Prof. Dr. A. van Nieuw Amerongen

Gepubliceerd in: Mondhygienisten vademecum | Uitgave 10/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Gebitsslijtage is in het algemeen tandweefselverlies. Treedt dit op door fysische krachten dan is er meestal sprake van attritie of abrasie. Hierbij wordt het tandoppervlak afgeslepen door contact tussen de antagonisten van de dentitie of door een vreemd voorwerp. Daarnaast kan tandweefselverlies ook veroorzaakt worden door een chemisch oplossingsproces. Tandmineraal is namelijk een basisch zout, dat weliswaar zeer onoplosbaar is in water, maar redelijk goed oplost in een zuur. Dat zuur komt veelal in de mond door het regelmatig nuttigen van zure dranken, zoals frisdrank, vruchtensappen of wijn. Kenmerkend voor dit weefselverlies is, dat het tandoppervlak eerst dof wordt en daarna enigszins ruw kan aandoen. Dit komt door het oplossen van het buitenste glazuurlaagje. Wanneer daarbij ook nog fysische (kauw)krachten optreden dan gaat het weefselverlies nog sneller. Opmerkelijk bij tanderosie, veroorzaakt door zure dranken, is dat het tandweefsel verlies tegelijkertijd kan plaatsvinden in alle kwadranten. Dit is afhankelijk van de drinkgewoonte. Vaak wordt tanderosie dan waargenomen op de occlusale vlakken (zie afbeelding 1a en b). Er treedt bijvoorbeeld uitholling van de knobbels op die onmogelijk kan ontstaan als gevolg van wrijfkrachten tussen de antagonisten. Zowel tandcariës als tanderosie wordt veroorzaakt door de inwerking van een zuur op het tandmineraal. Het grote verschil tussen tandweefselverlies bij het cariesproces en bij tanderosie is, dat het zuur bij het cariësproces afkomstig is van mondbacteriën, welke anaeroob suikers afbreken voor energiewinning en waarbij als eindproduct een organisch zuur wordt gevormd. Dit zuur is veelal melkzuur. Een tweede verschil tussen tanderosie en het cariësproces is dat bij het cariësproces eerst een onderhuidse laesie ontstaat en bij tanderosie een oppervlakkige. Een derde verschil is dat cariës onder tandplaque ontstaat, door onzorgvuldige gebitsreiniging en frequent nuttigen van suikers/koolhydraten, terwijl tanderosie vooral gezien wordt bij patiënten met een goed verzorgde dentitie en in tegen stelling tot cariës ook op de gladde vlakken voorkomt. …
Literatuur
1.
go back to reference A. van Nieuw Amerongen. Speeksel, Speekselklieren en Mondgezondheid. Uitgeverij Bohn Stafl eu van Loghum, 2008. Hoofdstuk 21: Tanderosie: voeding en speeksel. A. van Nieuw Amerongen. Speeksel, Speekselklieren en Mondgezondheid. Uitgeverij Bohn Stafl eu van Loghum, 2008. Hoofdstuk 21: Tanderosie: voeding en speeksel.
2.
go back to reference A. van Nieuw Amerongen. Speeksel en gebitselementen. Uitgeverij Coutinho, 1999. Hoofdstuk 6. Tanderosie. A. van Nieuw Amerongen. Speeksel en gebitselementen. Uitgeverij Coutinho, 1999. Hoofdstuk 6. Tanderosie.
3.
go back to reference A. van Nieuw Amerongen in: C. de Baat, A. van Nieuw Amerongen en F. Lobbezoo. Gebitsslijtage. Een praktische handreiking voor preventie, diagnostiek en behandeling. Prelum uitgevers. 2009. Hoofdstuk 7: Erosie (algemeen); Hoofdstuk 8: Erosie bij kinderen. A. van Nieuw Amerongen in: C. de Baat, A. van Nieuw Amerongen en F. Lobbezoo. Gebitsslijtage. Een praktische handreiking voor preventie, diagnostiek en behandeling. Prelum uitgevers. 2009. Hoofdstuk 7: Erosie (algemeen); Hoofdstuk 8: Erosie bij kinderen.
Metagegevens
Titel
Bij een patiënt met ernstige erosies zijn er bepaalde klinische kenmerken waaraan ik kan zien wat de oorzaak is (voeding/reflux). Wat is mijn verdere rol als mondhygiënist?
Auteur
Prof. Dr. A. van Nieuw Amerongen
Publicatiedatum
01-10-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Mondhygienisten vademecum / Uitgave 10/2011
Print ISSN: 1571-053X
Elektronisch ISSN: 1876-5947
DOI
https://doi.org/10.1007/s12465-011-0015-9