Skip to main content

Welkom bij Erasmus MC & Bohn Stafleu van Loghum

Erasmus MC heeft ervoor gezorgd dat je Mijn BSL eenvoudig en snel kunt raadplegen. Je kunt je links eenvoudig registreren. Met deze gegevens kun je thuis, of waar ook ter wereld toegang krijgen tot Mijn BSL.

Registreer

Om ook buiten de locaties van Erasmus MC, thuis bijvoorbeeld, van Mijn BSL gebruik te kunnen maken, moet je jezelf eenmalig registreren. Dit kan alleen vanaf een computer op een van de locaties van Erasmus MC.

Eenmaal geregistreerd kun je thuis of waar ook ter wereld onbeperkt toegang krijgen tot Mijn BSL.

Login

Als u al geregistreerd bent, hoeft u alleen maar in te loggen om onbeperkt toegang te krijgen tot Mijn BSL.

Top
Gepubliceerd in:

26-03-2021 | Onderzoeksartikel

Belemmerende en bevorderende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei bij kinderen tussen 4 en 6 maanden

Auteur: F. van der Boon

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 4/2021

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Uit onderzoek blijkt dat vroegintroductie van pinda en ei tot minder allergieën voor deze producten leidt. Sinds 2017 luidt het advies in Nederland dan ook om kinderen al vroeg pinda en ei te geven. Het valt op dat veel ouders niet (volledig) op de hoogte zijn van dit advies en/of dit advies niet hebben opgevolgd. Het is onduidelijk wat de redenen hiervoor zijn. Dit kwalitatieve onderzoek probeert deze redenen te achterhalen, om de voorlichting beter te laten aansluiten. Bij vijftien ouders uit de gemeente Raalte zijn interviews afgenomen. Uit deze interviews zijn 22 belemmerende en bevorderende factoren gedistilleerd. De ouders noemden verschillende belemmerende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei: ze wisten het niet, het kind at nog weinig, ze gaven meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te eten, ze vonden het heel spannend om iets nieuws te geven of wisten niet hoe ze het moesten geven. Bevorderende factoren noemden ze ook: ze hadden het gehoord op het consultatiebureau of gezien op voedingscentrum.nl, de smaak speelde een positieve rol en het kan allergieën voorkomen. De voorlichting moet verbeteren, bijvoorbeeld door tijdens de relevante consulten gerichte informatie te geven (wat en hoe), ondersteund door visuele informatie.
Literatuur
1.
go back to reference Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med. 2015;372:803–13.CrossRef Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med. 2015;372:803–13.CrossRef
2.
go back to reference Voorheis P, Bell S, Cornelsen L, et al. Challenges experienced with early introduction and sustained consumption of allergenic foods in the Enquiring About Tolerance (EAT) study: a qualitative analysis. J Allergy Clin Immunol. 2019;144(6):1615–23.CrossRef Voorheis P, Bell S, Cornelsen L, et al. Challenges experienced with early introduction and sustained consumption of allergenic foods in the Enquiring About Tolerance (EAT) study: a qualitative analysis. J Allergy Clin Immunol. 2019;144(6):1615–23.CrossRef
3.
go back to reference Natsume O, Kabashima S, Nakazato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86.CrossRef Natsume O, Kabashima S, Nakazato J, et al. Two-step egg introduction for prevention of egg allergy in high-risk infants with eczema (PETIT): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet. 2017;389:276–86.CrossRef
4.
go back to reference Stadermann M, Meijer Y, Klok T. Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde; 2017. Stadermann M, Meijer Y, Klok T. Vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie. Utrecht: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde; 2017.
5.
go back to reference Francis J, Johnston M, Robertson C, et al. What is an adequate sample size? Operationalising data saturation for theory-based interview studies. Psychol Health. 2010;25(10):1229–45.CrossRef Francis J, Johnston M, Robertson C, et al. What is an adequate sample size? Operationalising data saturation for theory-based interview studies. Psychol Health. 2010;25(10):1229–45.CrossRef
6.
go back to reference Wensink M, Grol R. Implementatie effectieve verbetering van de patiëntenzorg. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2017. Wensink M, Grol R. Implementatie effectieve verbetering van de patiëntenzorg. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2017.
7.
go back to reference Matvienko-Sikar K, Kelly C, Sinnott C, et al. Parental experiences and perceptions of infant complementary feeding: a qualitative evidence synthesis. Obes Rev. 2018;19:501–17.CrossRef Matvienko-Sikar K, Kelly C, Sinnott C, et al. Parental experiences and perceptions of infant complementary feeding: a qualitative evidence synthesis. Obes Rev. 2018;19:501–17.CrossRef
8.
go back to reference Perkin MR, Bahnson HT, Logan K, et al. Factors influencing adherence in a trial of early introduction of allergenic food. J Allergy Clin Immunol. 2019;144(6):1595–605. Dec.CrossRef Perkin MR, Bahnson HT, Logan K, et al. Factors influencing adherence in a trial of early introduction of allergenic food. J Allergy Clin Immunol. 2019;144(6):1595–605. Dec.CrossRef
Metagegevens
Titel
Belemmerende en bevorderende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei bij kinderen tussen 4 en 6 maanden
Auteur
F. van der Boon
Publicatiedatum
26-03-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 4/2021
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-021-00240-z