Inleiding
Het beroep van praktijkondersteuner is betrekkelijk nieuw en er is nog niet veel bekend over de contacten die praktijkondersteuners hebben met de farmaceutische industrie. Voor het programma Gezonde scepsis van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik hebben de auteurs zestien praktijkondersteuners geïnterviewd over hun ervaringen met de farmaceutische industrie en hun opvattingen over de mogelijke invloed van de farmaceutische industrie op hun eigen handelen.
Resultaten
De contacten met de farmaceutische industrie beginnen tijdens de opleiding, waarin soms docenten van de industrie gastlessen verzorgen. Er zijn nauwelijks nascholingen waarbij de farmaceutische industrie niet betrokken is. Verder maken de geïnterviewde praktijkondersteuners bij hun werk in de huisartsenpraktijk regelmatig gebruik van diensten en gratis producten van de farmaceutische industrie, zoals patiëntvoorlichtingsmaterialen, diabeteslogboekjes en glucosemeters. Artsenbezoekers houden de praktijkondersteuners op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied. Daarbij maken ze ook reclame voor UR-geneesmiddelen. De onderzochte praktijkondersteuners werken voor de patiëntenzorg ook wel eens samen met consulenten van de farmaceutische industrie. Zij menen dat zij niet beïnvloed worden door hun contacten met de farmaceutische industrie, maar hun collega’s mogelijk wel.
Conclusie
De farmaceutische industrie onderhoudt actief contact met de onderzochte praktijkondersteuners en houdt zich daarbij niet altijd aan de Geneesmiddelenwet. Het gevaar van oneigenlijke beïnvloeding ligt op de loer, maar deze praktijkondersteuners zijn zich hiervan niet voldoende bewust.